Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gratis cellprov för alla kvinnor – regionen överraskad av beslutet

Förändringen träder i kraft vid årsskiftet.

Annons

– Vår spontana reaktion är förstås att det är jättebra. Blir det så är det bara att tacka och ta emot, det har vi önskat, säger Ingrid Haglund samordningsbarnmorska i Region Jämtland Härjedalen.

Ingrid Haglund, samordningsbarnmorska i Region Jämtland Härjedalen.

Att ta ett cellprov som ska förebygga livmoderhalscancer och erbjuds kvinnor mellan 23 och 64 år gamla. Vart tredje år tills man är 50 år gammal, och därefter vart femte år. Region Jämtland Härjedalen tar i dagsläget betalt 150 kronor för sina cellprover, medan andra regioner har haft verksamheten gratis sedan tidigare. Den nya förändringen är välkommen i Region Jämtland Härjedalen, tycker Ingrid Haglund.

– Vi har ändå bra täckning om man ska jämföra oss med resten av landet. Men några av de som avstår kanske gör det för att det kostar. Vi hoppas att det här kommer leda till en ännu bättre täckning, säger Ingrid Haglund.

Om man vid cellprovstagningen upptäcker cellförändringar som man måste få behandling för så hamnar man i ett uppföljningsstem. Efter några ytterligare behandlingar blir man erbjuden att ta kontrollprover varje år i tre eller fem år. De efterföljande kontrollproverna räknas som en behandling och kostar 300 kronor, samma kostnad som på till exempel vårdcentralen, förklarar Ingrid Haglund. Den kostnaden kommer att kvarstå.

– Den kostnaden tycker vi är väldigt, väldigt tråkig. Då om någon gång vill man ju att alla ska komma och ta provet. Och den avgiften kan ju göra att man inte kommer och tar sitt kontrollprov. Vår mödravårdsöverläkare har försökt få bort den avgiften tidigare, men inte lyckats, säger Ingrid Haglund.

Avgiften för cellprover slopas från och med årsskiftet.

Läs även:

Cellprovet blir gratis efter årsskiftet

Den här nyheten skickades ut som geopush till de som är intresserade av nyheter i sin närhet.

Vill du ha lokala nyhetspushar till din mobiltelefon?

Ladda ner ÖP:s eller LTZ:s app här, till Iphone eller till Android:

ÖP:s iPhone-app

ÖP:s Android-app

LTZ:s iPhone-app

LTZ:s Android-app

Annons