Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna Bergström historisk med dubbla curlingguld

/

Före Anna Carin Olofsson hade Härjedalen inte satt några större spår i OS-historien, bara i form av skidåkaren Arthur Herrdin och en curlingreserv. Men 2006 tog det fart, inte bara genom ACO:s guld och silver. Anna Bergström - Svärd - Le Moine var med och spelade hem ett curlingguld som skulle följas av ytterligare ett.

Annons

Arthur Herrdin från Lillhärdal var den förste härjedalingen på OS. Han tävlade för Östersunds SK då han bröt femmilen i St Moritz 1948, sedan han fått underfrysning av skidorna och sedan också kört omkull.

Arthur var en duktig femmilare och fick på nytt chansen i Oslo 1952, då var han åter i Lillhärdals färger. 13:e platsen på femmilen innebar att han även släppte mellaneuropéer före sig. Sovjet hade ännu inte kommit med i bilden och de tre nordiska länderna startade med sammanlagt tolv åkare. Arthur blev 76 år och avled 1995.

Nästa härjedalsinsats innebar en bronspeng utan egentlig idrottsprestation. Margareta Lindahl, 23, numera Dryburgh, var först i raden av bra representanter för en stark curlinggeneration från Sveg. Maggan var reserv i Elisabeth Gustavssons lag från Umeå och fick 1998 utan att spela en enda match i Nagano sin bronspeng. Så är reglerna i curling. Reserver i t ex skidor, som brukar ha en del som inte får starta, kommer aldrig till protokollet.

Men det skulle komma fler curlare, som till och med spelade sig till guld. Anna Bergström, 32, (senare Swärd och Le Moine), växte upp som granne till Anna Carin Olofsson och tog guld i samma OS som ACO, alltså i Turin 2006. Hennes lag, Härnösands CK med Anette Norberg som skipper, upprepade bravaden 2010. Bägge gångerna under dramatiska former.

I Turin ingick Svegs CK:s Ulrika Bergman, 30, i laget som reserv och fick också sitt guld utan att spela och även i nästa OS hämtade guldlaget en reserv från Sveg, Annas yngre syster, Kajsa Bergström, 29. Inte heller hon behövde spela för att få sitt guld.

Årets damlag, från Skellefteå, har hälften Svegsprodukter, Margareta Sigfridsson, 38, och Maria Prytz, 37.

Alpint utrustade Härjedalen har haft en utförsåkartjej i OS, Nike Bent, 24, från Funäsdalen, som gjorde tre starter 2006 med 14:e platsen i kombinationen som bäst. Nikes karriär blev kort och numera är hon ibland expertkommentator i TV.

BILDTEXT

Svegslaget som tog EM-silver 1999, hade tre blivande olympier Maggan Lindahl, Ulrika Bergman och Anna Bergström, som här omges av Maria Engholm ( t v) och Mia Zackrisson (t.H) Arkivbild.

(mittentyrion kan ev klippas ur)

Mer läsning

Annons