Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björn dödad efter fårattack

/
  • Björnhanen var mellan 10-15 år och vägde nära 200 kilo
  • Länsstyrelsens Bert-Ivan Mattsson och Fredrik Andersson vid den skjutna björnen
  • Jag kontaktade både polis och länsstyrelsen innan jag tog beslutet att skjuta björnen, säger Fredrik Andersson.

En björnhane sköts med stöd av paragraf 28 i Långå under tisdagskvällen. Björnen sköts av Fredrik Andersson under pågående attack på hans fårbesättning.
– Jag kontaktade både polis och länsstyrelse, men ändå känner jag mig nästan kriminell.

Annons

Det var för tre dygn sedan Fredrik Anderson och sambon Birgitta Lindh i Långå upptäckte att fåren var oroliga och uppträdde konstigt. Under måndagen upptäckte de tre dödade får som var rivna och nästintill uppätna.

– Jag kontaktade myndigheterna och fick information angående paragraf 28 som ger rätt att skydda sina djur. När sedan hundarna började skälla under tisdagskvällen förstod jag att björnen var på väg in igen, säger Fredrik Andersson.

Att han hade rejält viltstängel med el hjälpte föga. Björnen forcerade stängslet till synes obehindrat och var på väg ner till fåren som fanns ett 40-tal meter bort.

Men där fanns även Fredrik. Han höjde geväret och sköt ett varningsskott för att i första läget skrämma bort den. Då björnen inte reagerade avlossade han skott mot den varvid björnen avled.

Länsstyrelsens naturbevakare, Bert-Ivan Mattson, fanns under onsdagsförmiddagen på plats.

– Hittills bedömer jag att ärendet går under paragraf 28 och att djurägaren gjort det han har rätt till. Men den slutgiltiga bedömningen gör inte jag.

Mer läsning

Annons