Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bootcamp är för alla

/
  • Militära metoder ger kondition och styrka. Här är det ålning medelst hasning som gäller för Ulrika Hansback. Man får inte vara rädd för lite sand.
  • Siv Busk välter traktordäck.
  • Klassiska idioten, tre gånger 45 sekunder, här var skidåkaren Fredrik Hansson den som var kvickast. Men riktigt jobbigt var det för alla.
  • Yvonne Jonasson och Pelle Lundqvist sliter med repen vid den här stationen där armarna får stryk.
  • Parövning för magmusklerna, innan det är dags för de avslutande omgångarna.
  • Med barlast blir det jobbigare ...

Med hjälp av ett däck, pinnar, några rejäla rep och annat skrot skapades Bootcamp Lillhärdal i våras. Den militärt inspirerade träningsformen har lockat runt 50 personer till träning flera gånger i veckan.
– Man tränar i sitt eget tempo, säger Ulrika Hansback, en av initiativtagarna.

Annons

Bootcamp är en träningsform som hämtar inspiration från militära metoder. Med hjälp av bland annat ett traktordäck, tunga rep, sin egen kroppsvikt och lite olika typer av hinderbanor tränas kondition och styrka på en öppen yta strax före skidstadion i Lillhärdal.

– Jag var tvungen att börja med något nytt. Och jag har brandjour så jag tar mig inte iväg någonstans. Då kom vi på att vi skulle kunna dra i gång något sådant här, säger Ulrika Hansback, som tillsammans med Doris Eliasson var den som startade upp Bootcamp Lillhärdal.

– Vi tiggde ihop lite skrot, däck och sådant. Totalt har vi väl lagt ut kanske 300 kronor, säger Ulrika.

Deltagarna har gjort i ordning ett femtontal olika stationer. Där ingår bland annat välta traktordäck, ålning medelst hasning genom en hinderbana och step upp på stock.

Ett träningspass består av tre gånger 45 sekunder på valfri station, sju sådana omgångar. Sedan kör gruppen klassiska "idioten", därefter en parövning för magmusklerna och till sist fem omgångar till på de olika stationerna.

– Jag brukar vara helt slut efter ett pass, säger skidåkaren Fredrik Hansson. Han är den som håller högst tempo genom övningarna när TH är på besök. Andra tar det lite lugnare.

– Alla kan vara med, man tränar i sitt eget tempo, säger Ulrika Hansback.

Till vintern tänker gruppen flytta inomhus. Och nästa år blir det nog en liten avgift för de som kommer och tränar.

– Vi tar kanske någon femtiolapp i engångsavgift för att kunna täcka upp för något som går sönder. Och så skulle vi behöva någon som kan komma hit och gorma lite och peppa oss. Det ingår liksom i konceptet. Det kan du gott efterlysa i tidningen, säger hon.

Mer läsning

Annons