Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Djuren ska inte vara beroende av människan

/
  • – Det är sjuk att alla djur ska vara beroende av människan. Det måste finnas ett område där det finns stora rovdjur och ripa så att fjällräven kan leva naturligt, säger Ingemar Lind.
  • Ingemar Lind ställer ut bilder på fjällrävar och går samtidigt till hårt angrepp mot öronmärkning av fjällrävar och undrar vad den långsiktiga tanken med att bevara fjällräven är.

Bygdegården i Tänndalen är fylld med fjällrävar. Det är Ingemar Lind som ställer ut bilder han har fotat under 15 års tid. Han har tillbringat otaliga timmar i Helagsområdet tillsammans med fjällrävar och är mycket kritisk till öronmärkning av djuren och undrar vad hela projektet syftar till.

Annons

Många av de fjällrävar Ingemar Lind har fotograferat är öronmärkta. Det anser han vara ett tvivelaktigt sätt att bedriva forskning på.

– Fjällrävarna ser ut som julgranar på fjället. Jag undrar om det finns någon forskning om hur det påverkar djurens hörsel att bära de stora märkningarna på öronen; ett av deras känsligaste organ. Märkklämmorna gör att djuren inte kan vinkla öronen, något som är viktigt för att lokalisera byten.

Han menar att det borde finnas en långsiktig strategi för vad projektet att rädda fjällräven syftar till.

– Är det meningen att fjällräven ska vara beroende av människan och bo i parker? Om vi verkligen vill att fjällräven ska leva naturligt behöver helt andra saker åtgärdas.

Det handlar, enligt Ingemar Lind, inte bara om att skjuta bort rödräv utan även om att ge fjällräven dess naturliga livsbetingelser tillbaka. Det ska finnas stora rovdjur i området som lämnar efter sig föda till fjällrävarna.

– Rester från rovdjurens byten tillsammans med lämlar och ripor är primärföda för fjällrävarna. Idag får inte rovdjuren finnas här och riporna jagas flitigt. Lämmelåren kommer mer sällan eftersom den höga koncentrationen av ren och varmare vintrar gör att livsbetingelserna för lämlar är usla.

I Norge märks fjällrävarna med chip. Det menar Ingemar Lind är betydligt skonsammare för djuren.

– Jag tycker att vi borde gå över till den märkningen till vi vet hur de stora klämmorna påverkar fjällrävarna.

Hänsyn, respekt och ödmjukhet är Ingemar Linds ledord i naturen. Det är ett förhållningssätt han skulle vilja se mer av när människan har med naturen att göra.

Mer läsning

Annons