Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter branden – Tännäs­kröket bygger upp igen

/
  • Restaurang Árran nyöppnade i mellandagarna. Utvändigt återstår dock fortfarande lite snickrande innan allt är klart.
  • Jonas Lundh, souschef, Ida Boldén, servitris, och Jessica Tranlander, gästservice, jobbar alla på nybyggda restaurang Árran i Tännäskröket.
  • Restaurang Árran har återuppstått efter branden.
  • Tännäskröket har fått en ny restaurang- och festlokal efter branden för snart ett år sedan.

För snart ett år sedan totalförstördes restaurang Árran i en brand. Nu har restaurangen återuppstått i helt nybyggda lokaler
– Vi vill rikta oss till en bredare publik, säger platschef Maria Pettersson.

Annons

Sent på kvällen, mitt under högsäsong. Bara pistmaskinföraren var vaken. Han såg att det kom rök från restaurangbyggnaden och larmade brandkåren. Men det var för sent.

Byggnaden gick inte att rädda, allt var rökskadat. Bara någon vecka innan påsk. Ett elfel misstänktes vara orsaken.

– Jag hade börjat jobba här i december och var ganska ny. Det var ju jättetråkigt det som hände. Men trots allt kändes det snart också hoppfullt. Det talades aldrig om några andra alternativ än att bygga upp något nytt. Och att bygga upp något som var bättre än det gamla, säger Maria Pettersson, som jobbar som platschef i Tännäskröket.

Hennes första år har varit dramatiskt. Men nu, när de nya restaurang- och festlokalerna står klara, kanske hon kan andas ut.

Med den nya byggnaden ska det bland annat bli lättare att erbjuda möjligheter för konferenser och större fester.

– Vi har redan flera bokningar med bröllopsfester i vår. Det känns bra, säger Maria Pettersson.

"Ett eget ställe i fjällen" är mottot som har hängt med skidorten från början av 2000-talet. Tanken är att gästen nästan ska kunna ha hela anläggningen för sig själv. Och restaurangen, som innan branden hade gott rykte för sin mat och även fanns med i White Guides lista, ska nu utvecklas ytterligare.

– Vi vill nå en bredare publik. Det blir inte exakt som tidigare då vi framför allt satsade på fyrarätters, säger Maria Pettersson.

Maten ska präglas av det norrländska och samiska och andas en rustik känsla.

– Det ska vara lokal mat så långt det går, och säsongsbetonat, säger souschef Jonas Lundh.

Förutom restaurangen satsas det i Tännäskröket på att utveckla både liftsystemet och boendet. Man ska bygga fler snökanonsystem och är på gång med fler tomtområden där det blir antingen lägenhetslängor eller fristående fritidshus.

---

Brand i skidanläggning

---

Mer från Till Fjälls:

Lokalt och ekologiskt på nytt mathak i skidbacken

Krönika: Det tar tid att bli fjällvan

Mer läsning

Annons