Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elnät för omstridd vindsatsning tillåts

Rabbalshede Kraft har fått Energimarknadsinspektionens godkännande för en tretton kilometer lång ledning för den omstridda satsningen på Åndberget i Lillhärdal.

Annons

Det rör sig om 101 vindkraftverk som ett dotterbolag, Rabbalshede Elnät, har ansökt om nätkoncession för på Åndberget i Lillhärdal.

På senare år har nytt kapital tillförts Tanumsbolaget med ändrade ägarförhållanden som följd (utländsk majoritetsägare, Manor Investment) i syfte att klara stora investeringar på lång sikt.

Enligt tidningen Bohuslänningen har Rabbalshede Kraft dock haft problem med lönsamheten –det officiella resultatet för 2014 var till exempel minus 25 miljoner kronor.

Miljardsatsningen på Åndberget är också lokalt omstridd. I kritiska yttranden uppges bland annat att den planerade exploateringen kommer att få negativa konsekvenser för natur och turism, något som Rabbalshede Kraft tycker att företaget har tagit hänsyn till.

Frågan om miljötillstånd för själva vindparken är ännu inte avgjord men Energimarknadsinspektionens klartecken till nätkoncession för ledningsgatan är en viktig förutsättning för att projektet ska kunna förverkligas.

Mer läsning

Annons