Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få härjedalingar söker hjälp

/
  • Ann Christine Karlsson önskar att fler härjedalingar tar hjälp från kommunens skuld- och budgetrådgivning.

Härjedalen är inte något undantag när det gäller ärenden hos Kronofogden eller människor som har svårt att få vardagsekonomin att gå ihop. I början av juni fanns enligt Kronofogden omkring 500 gäldenärer med aktiva skulder i kommunen och det totala skuldbeloppet uppgick till cirka 120 000 000 kr.

Annons

När TH träffar Ann Christine Karlsson som är budget- och skuldrådgivare i Härjedalens kommun, önskar hon att fler skulle våga söka hjälp långt tidigare.

– Jag förstår att många kan tycka att det är jobbigt att ta tag i situationen och faktiskt söka hjälp, men vi lägger inga värderingar på det sättet i vårt jobb. Min övertygelse är att alla vill göra rätt för sig men alla kan inte, berättar Karlsson.

– Vår rådgivning är kostnadsfri och vi har tystnadsplikt. Det finns inget att förlora på ett samtal med oss, vi kanske kan se möjligheter, alternativ och handlingsutrymme som den enskilde inte ser.

– Det bästa är ju naturligtvis om vi får en kontakt redan när man känner att ekonomin börjar dra iväg åt fel håll. Ofta fastnar människor i skuldfällan och orkar inte ta tag i problemen, de kanske bara lägger kravbreven på hög utan att ens öppna dem. Jag kan exempelvis hjälpa till med att förhandla med ett inkassobolag om en avbetalningsplan, för det kan vara ett nog så jobbigt samtal att ringa för den som sitter i den situationen, säger Ann Christine Karlsson.

Många känner till Skuldsaneringslagen, som när den kom fick en hel del uppmärksamhet. Tyvärr var det många som inte kunde få hjälp då, men lagen har under åren lättats upp för att kunna hjälpa svårt skuldsatta personer.

Det är viktigt att komma ihåg att överskuldsättning inte är ett fattigdomsproblem. Ofta drabbar det de som har små marginaler och då kan en oförutsedd försämring av ekonomin på grund av arbetslöshet, sjukdom eller konkurs vara det som fäller ett hushåll.

– Personliga bekymmer som skilsmässa eller dödsfall i familjen har också betydelse, säger Ann Christine Karlsson.

Avslutningsvis säger Ann Christine att den som har en svårt tilltrasslad ekonomi måste vara beredd på att det kan ta tid att nysta upp den, men att ingenting blir bättre av att vänta.

– Känner någon att de behöver min hjälp är det bara att höra av sig. Jag åker även ut till kommunens lokalkontor så träffarna behöver inte vara i Sveg, förklarar Karlsson.

Mer läsning

Annons