Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flydde på stående fot för att slippa fängelse

/
  • – Jag förlorade allt för att jag ville göra något bra; jag vägrade att ta emot mutor och riskerade fängelse i tio, femton år i Etiopien. Det har varit frustrerande att vänta på att få arbeta men jag är tacksam för skyddet och jag behöver inte vara rädd längre, säger Wondemagne, som numera bor i Lillhärdal.
  • Wondemagne.

Wondemagne tackade nej till några miljoner dollar i mutor och lämnade istället sitt hemland Etiopen hals över huvud och hamnade av en slump i Sverige. Nu bor han i Lillhärdal. Han har väntat i över ett på att få uppehållstillstånd. Han är tacksam för det skydd han får och är glad över att han äntligen fått tillstånd att jobba. 

Annons

Wondemagne försöker förstå att han är asylsökande. Det är svårt att vänta, att inte få jobba och att inte få undervisning i svenska.

– Jag hade ett bra liv i Addis Abeba men förlorade allt på en sekund. Jag hade flera jobb och en underbar familj: Dottern Gabriella, mamma, pappa, fem syskon och en hund.

Wondemagne jobbade som frilansjournalist för en tidning i Addis Abeba och en annan tidning som bevakade östra Afrika. Han levererade även till ett mediebolag i USA som skrev om Afrika. Han var agent för flera utländska bolag som ville etablera verksamhet i Etiopien, bland annat inom turistbranschen och byggsektorn. Wondemagnes olika jobb har fört honom till många länder i Afrika och bland andra Iran, Kina och Indien.

Det var ett uppdrag inom byggsektorn som tvingade honom att lämna Etiopien på stående fot, utan att säga adjö till sin dotter eller ta något med sig.

– Vi var i slutskedet på ett stort kontrakt när jag fick besök av en minister och en general, höga herrar i statsförvaltningen båda två. 

De erbjöd Wondemagne pengar för att själva kunna tjäna pengar på kontraktet. Det handlade om stora pengar; flera miljoner dollar.

– Jag var inte intresserad, jag gör bara vita affärer. Det går emot både min kristna och politiska övertygelse att ta emot pengar under bordet. Jag är emot all form av korruption och anser att de är tjuvar. Saker ska kallas för vad de är – och stöld är stöld.

Wondemagne kommer från amahara-stammen.

– Där säger vi att det är en synd att inte jobba och om man vill äta så jobbar man, förklarar Wondemagne.

Hans ovilja att ta emot pengar under bordet ogillades av maktens herrar. De började trakassera och förfölja honom för att han skulle acceptera deras förslag. Istället skrev han ett brev till statsförvaltningen och sin utländske uppdragsgivare och förklarade att projektet försenades på grund av korruptionsförsök.

– Detta förargade ministern än mer, men jag hade mina kunder att tänka på och meddelande även att jag ämnade gå till pressen med historien. Då hettade det till ännu mer.

Wondemagne hade på grund av sina arbeten visum till Europa.

– Jag hade turen och möjligheten att snabbt lämna landet, innan myndigheterna fick tag på mig.

I samma veva fick hans familj arresteringsordern med hans namn på. Då var han på väg till Österrike för att sedan ta ett flyg till Stockholm.

 – Jag hann åka innan myndigheterna spärrade mitt pass. Jag hade varit i Sverige med en delegation från Etiopien och visste lite om landet.

När Wondemagne anlände till Sverige i början av oktober förra året hamnade han inom kort i Lillhärdal.

När han hade varit här i en månad fick han beskedet att hans dotter Gabriella, som var ett år och tre månader, hade dött i en olyckshändelse.

– Det var en fruktansvärd chock att ta emot beskedet. Det mest smärtsamma var att jag inte kunde delta i begravningen.

För att få tiden att gå medan han väntar på uppehållstillstånd har han volontärarbetat i Pingstkyrkan, där han är medlem. Han har också börjat praktisera på Tidningen Härjedalen. Nyligen fick han arbetstillstånd och har börjat söka jobb.

– Jag har planer på att starta ett företag och använda mina erfarenheter från olika jobb med turismutveckling. Jag har jobbat med det i projekt finansierade av Världsbanken, det handlade om att utveckla turism kring kaffeodling. Men första måste jag få uppehållstillstånd så att jag kan läsa svenska. Det borde gå snabbt, jag har alla papper i ordning, säger Wondemagne.

Delar av Wondemagnes historien är ändrade på grund av säkerhetsskäl.

Läs mer om Wondemagne på hans blogg:

http://blogg.mittmedia.se/habtamu/2015/10/23/memy-country-and-corruption/

Mer läsning

Annons