Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskoletomten kostar 6,6 miljoner kronor

/
  • Den här marken blev en kostsam affär för kommunen. Totalt har man i dag betalat över 6,6 miljoner för köp, sanering och rivning.   Totalt kommer förskolan att kosta drygt 45 miljoner kronor.
  • Så här kommer den nya förskolan att se ut. December 2016 ska den stå klar.
  • Den här marken blev en kostsam affär för kommunen. Totalt har man i dag betalat över 6,6 miljoner för köp, sanering och rivning. Totalt kommer förskolan att kosta drygt 45 miljoner kronor.

Den tomt som Härjedalens kommun köpte för den blivande förskolan i Funäsdalen blev en dyr affär. Innan ens bygget kommit i gång ligger kostnaden i dag på dryga 6,6 miljoner kronor.

Annons

Vi senaste kommunfullmäktigemötet klubbades förslaget att bygga en ny förskola i Funäsdalen. Bygget är beräknat att kosta 38,5 miljoner kronor. Där är inte kommunens kostnad för tomtmarken inräknad.

Det visar sig nu att den gamla vägverkstomten som kommunen köpte blev en dyr affär. Orsaken är att sanerings- och rivningskostnader tillkommer förutom de 3,5 miljoner som förre ägaren fick för tomten. Rivningskostnaden uppgår till 1 624 000 kronor och hittills är kostnaden för den ej avslutade saneringen uppe i 1 455 000 kronor. Lantmäteriförrättningen kostade 27 287 kronor och dessutom köptes en liten markareal av Stiftelsen Tännäs Fritidsanläggningar för 15 000 kronor. Totalt har marken kostat 6 621 287 kronor vilket i sin tur innebär att kvadratmeterkostnaden blir hela 665 kronor. Detta i jämförelse med de tio obebyggda kommunala tomterna i Funäsdalen som kostar 150 kr/m2.

Kommunalrådet Gunilla Zetterström Bäcke (S) säger att vägverkstomten köptes innan det blev klart att den skulle användas till förskolan. I den förstudie som gjordes 2012 skulle den först byggas där omklädningsrummen finns vid idrottsplatsen. De planerna skrotades då kostanden skulle skena iväg till 70 miljoner kronor.

– Eftersom byborna klart menade att förskolan borde placeras i närheten av idrottsplatsen var vägverkstomten ett lämpligt alternativ, men visst har det tillkommit rejäla kringkostnader, säger Gunilla Zetterström Bäcke.

Det är nu klart vilket företag som fått totalentreprenaden på nybygget. Det blir Nils Skoglund AB, Leksand, som bygger förskolan och bygget är planerat att komma i gång under försommaren. Den första december 2016 ska den nya förskolan i Funäsdalen stå klar.

Mer läsning

Annons