Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hård kritik mot golv i idrottshall

Golvet i sporthallen på skolan i Ytterhogdal är hårt slitet. Detta har skyddsombud uppmärksammat under många år och nu kliver även Arbetsmiljöverket in med skarp kritik och krav på åtgärder.

Annons

Golvet i idrottshallen på Centralskolan i Ytterhogdal är gammalt och slitet. Enligt skyddsombuden har detta påpekats i skyddsrondsprotokoll sedan åtminstone sju år tillbaka. I början av 2013 konstaterades det i skyddsronden att golvet är mycket slitet och att det finns stickor i det som är skadliga. Enligt samma protokoll så föreslås som åtgärd att golvet ska bytas mot ett nytt och att detta ska ske under året.

I samband med ett annat ärende där Arbetsmiljöverket är inblandat kommer golvet upp till diskussion, detta är under april 2014. Då berättar fastighetsansvarig att man har begärt in offerter och att golvet ska vara bytt inför skolstarten på hösten 2014.

Vid Arbetsmiljöverkets inspektion i december 2014 är golvet fortfarande inte åtgärdat och de gör flera iakttagelser om att golvet inte är i bra skick. Bland annat finns flera glipor mellan plankorna på det lackade trägolvet som är centimeterbreda. Lacket har på många ställen helt slitits ut och träytan på dessa har blivit väldigt stickig och sträv. Skyddsombuden har berättat för Arbetsmiljöverket att det förekommit tillbud där elever fått stickor i fötterna.

Utöver detta hittades ett par ställen där golvet har fläckar som ser ut som fuktskador och längs väggen saknas golvlister vilket gör att dem mot vägg finns glipor som är tre-fyra centimeter breda.

Arbetsmiljöverket ser bland annat risker i att gliporna i golvet på sina håll är så stora att tår och fingrar kan fastna och orsaka frakturer eller stukningar. I springorna samlas också smuts vilket ger en ökad risk för att allergener sprids i luften. Att det går att skrubba sig eller få stickor från de obehandlade ytorna ses också som en risk. Då golvet är lackat och blankt på vissa ställen och obehandlat med en grov struktur på andra ger också en ökad för såväl personal som elever att ramla, halka och snubbla med skador som följd.

Då bristerna påpekats under flera år utan resultat kan göra att personalen får en känsla av att deras arbetsmiljöproblem nedprioriteras vilket gör att det finns en risk för känsla av otillräcklighet och uppgivenhet hos personalen som kan leda till oro, stress och nedstämdhet.

Arbetsmiljöverket kräver nu att golvet i idrottshallen åtgärdas så att de beskrivna riskerna undanröjs. Härjedalens kommun ska lämna ett svar till Arbetsmiljöverket före 20 mars 2015 om hur de har uppfyllt kraven och hur de har låtit skyddsombud och övrig personal vara delaktiga vid genomförandet av åtgärderna.

– Det svar vi sannolikt kommer att ge är att vi kommer att byta golvet. Vi har påbörjat arbetet med att ta fram ett förfrågningsunderlag sen blir det upphandling och det tar en viss tid. Golvet kommer inte att kunna vara bytt före 20 mars, men det kommer att åtgärdas, lovar Hans Svensson, vd för Härjegårdar.

Mer läsning

Annons