Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härmandet har orsakat mycket elände

/

Annons

Under en av mina djupare meditationer insåg jag att det nog vore bättre för mänskligheten om folk slutade härma varandra i tid och otid. Härmandet har orsakat krig och elände i och med att folk härmat varandras religioner och gudar, varandras arméer, vapen och därigenom skapat avund som slutligen har orsakat invasioner. Härmandet pågår än, man sjunger populära sånger som någon annan har skrivit, man klär sig och härmar vad kända skådespelare i Hollywoodfilmer har haft på sig. Man köper en likadan bil som grannen och man klipper sitt hår och försöker se ut som en känd rockstjärna.

Man köper en ny mobil för alla andra har ju köpt samma nya telefon. Man åker till samma semesterorter som alla andra men häpnas ändå över att man har gemensamma bekanta. Man smuttar på samma röda vin och tycker precis likadant som någon annan att det smakar lite åt Bordeauxhållet och man köper samma skotska single malt whisky som alla andra och håller med dem att det kan absolut inte vara helg utan denna gudadryck.

1996 kom Walt Disneys succéfilm "101 Dalmatians" och bara efter några månader, vimlade det av dalmatiner var man än tittade, de yngre ville helt plötsligt härma huvudrollsinnehavarna i denna film och tjatade till sig en egen gullig fläckig svartvit hundvalp – sådan är styrkan av härmningen. Det tog lång tid innan hundgårdarna hittade nya hem för dessa hundar som övergavs när hundägarna insåg att de inte längre var med i en film och vardagen kom krypande med ansvar för en hund som de tidigare hade haft på behörligt bioavstånd.

Andra exempel av härmning är vår förkärlek för nya, lite mera världsvana modeuttryck. En dag såg jag att en person hade skrivit ordet "tjitti" en kommentar på ett socialt medium. Antagligen skrev hon det efter att hon själv hade hört det någonstans men visste inte riktigt vad det ordet betydde men det spelade ingen roll egentligen, hon bara härmade vad andra hade sagt i deras moment av indignation. Om de i sin tur visste vad detta ord betydde kan ju vara osagt, de härmade säkert någon Hollywoodstjärna själva.

Men den kanske farligaste varianten av härmning är när folk blir för lata i samhällsdebatten och härmar andra människors politiska åsikter. Man läser en rad här och där, man hör en diskussion någonstans och innan man vet ordet av har ens undermedvetna tagit ställning till något som vi tidigare inte haft en blekaste aning om, eller ens vet om det ens är sant. Efter detta är man snabb att använda argumenten i debatter om det skulle uppstå en diskussion i dessa ämnen i sin egen vänskapskrets.

Denna typ av politisk lathet kombinerad med härmning som egentligen inte är något annat än ett bekvämt och modernt sätt att gå med skvaller, är farlig för samhället. Man accepterar och imiterar vad man hört predikas på radio eller tv och deras åsikter är ofta vinklade beroende på vad producenten tycker och vem i sin tur han har sett upp till och härmat.

Nä, no ärä dags för lite kaffä, vahrt kaffesugen sea je såg en scen från e café på tv!

Mer läsning

Annons