Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IKEA miljardsatsar i Härjedalen

/
  • Jonas Carlehed, IKEA, besökte ett blåsigt Glötesvålen.
  • Drygt en miljard investerar IKEA i Härjedalen.
  • Jan-Olof Dahlin, med förflutet som miljöpartistisk politiker, har varit projektledare för bygget av Glötesvålen.

Vindkraftsparken i Glötesvålen gör IKEA i Norden självförsörjande på el och är ett led i en världsomspännande strategi.
– Målet är att IKEA ska vara självförsörjande på förnyelsebar energi till 2020, säger IKEA:s hållbarhetschef Jonas Carlehed.

Annons

Vindkraftsparken i Glötesvålen gör IKEA i Norden självförsörjande på energi och är ett led i en världsomspännande strategi.

– Målet är att IKEA globalt ska vara självförsörjande på förnyelsebar energi till 2020, säger Jonas Carlehed, Hållbarhetsansvarig IKEA Sverige.

Det blåste ordentligt – upp till 25 meter i sekunden – när IKEA:s hållbarhetsansvarig Jonas Carlehed på tisdagen förhandsvisade de 30 vindkraftsverken som IKEA låtit bygga på Glötesvålen.

– Det här är en stor dag för IKEA. Glötesvålen är ett av de mest vindintensiva områdena i Sverige. Och det visade ju sig verkligen i dag, säger han nöjt.

Vindkraftsverken är 80 meter höga och har byggts av OX2 med östersundaren Jan-Olof Dahlin som projektledare.

– Vid årskiftet lämnar vi över driften till IKEA, säger han.

IKEA har på kort tid blivit en stor ägare av vindkraft i Sverige. Och med Glötesvålen och två andra mindre vindkraftparker i Dalarna blir bolaget självförsörjande på energi. Det handlar om stora pengar som IKEA satsar på vindkraften.

– Vi ger aldrig några exakta siffror på vad våra investeringar är på. Men det handlar om över en miljard (kronor), säger Jonas Carlehed.

Glötesvålen är en del i IKEA:s långsiktiga strategi för att göra sig självförsörjande på energi.

– Under en 3-års period har IKEA satsat 1,5 miljarder euro runt om i världen på förnyelsebar energi. Det är drygt  13 miljarder kronor, avslöjar Jonas Carlehed.

Vad säger du till de som är skeptiska till vindkraft?

– Vi är alltid öppna för all typ av input och tar alla synpunkter på allvar. Planeringen av området har föregåtts av samråd, platsbesök med kommunen, berörda myndigheter och expertis inom området. Den demokratiska processen är oerhört viktigt och det avgörande beslutet om att ge byggtillstånd fattades sedan av högsta instanser.

Mer läsning

Annons