Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen betalar 348.000 för företagshus

/
  • På invigningen serverades snittar och dricka.
  • Workplays i Sveg. Kommunen betalar 14.500 i månaden för tre platser här. Och för en rad andra aktiviteter som Workplays åtagit sig att anordna enligt ett avtal med kommunen.

Härjedalens kommun betalar 14.500 kronor i månaden till Workplays, bolaget bakom det nya företagshuset i Sveg. Avtalet löper på två år och handlar totalt om 348.000 kronor.
Ingen annan kommun har ett liknande avtal med bolaget.

Annons

– De köper en tjänst av oss och platser, som de kan använda i olika sammanhang, exempelvis för integrationsändamål eller annat. De kan utnyttja platserna hur de vill, säger Mathias Friman, en av männen bakom Workplays.

Företagshuset i Sveg slog upp portarna i slutet av januari med snittar och dryck. Lokalen, gamla Berners i Sveg, har gjorts om till ett öppet kontorslandskap där företag och föreningar kan hyra in sig och få plats, internet och kaffe för knappt 1200 kronor i månaden. I priset ingår också tillgång till andra arbetsplatser inom konceptet runt om i hela världen.

Enligt avtalet mellan Härjedalens kommun och Workplays betalar kommunen 14.500 kronor i månaden för tre medlemsskap, att användas exempelvis av UF-företag som drivs av gymnasielever.

– Tanken är att de ska kunna sitta där och jobba och inspireras i en förhoppningsvis kreativ miljö, säger Martin Södergårds på kommunens näringslivsavdelning.

En vanlig företagare betalar 1200 i månaden, kommunen 14.500. Är det dyrt?

– Det får var och en själv bedöma. Men man kan inte riktigt dra parallellen. En företagare hyr ju en plats åt sig själv medan vi hyr tre platser som många människor kan utnyttja i olika projekt och liknande. Och vi betalar också för andra aktiviteter.

Enligt avtalet åtar sig Workplays även att anordna minst 10 aktiviteter per år "med fokus på företagande". Det kan handla om workshops, föreläsningar och liknande och några av dem ska särskilt riktas mot "teman som jämställdhet, mångfald och tillgänglighet". I veckan hölls bland annat en företagarfrukost. Och det finns planer på mer.

– Jag kan inte gå in exakt på vad just nu men det kan vara alltifrån små till stora aktiviteter, säger Mathias Friman.

Workplays har inget liknande avtal med Östersunds och Åre kommuner, där bolaget också driver företagshus. I Bergs kommun drivs Workplays i Hackås av det kommunala bostadsbolaget som betalar för att få använda konceptet i sina egna lokaler.

I Sveg hyr bolaget lokal av kommunala Härjegårdar. Hyran ligger på 203.450 kronor exklusive moms, per år.

Vilken betydelse hade avtalet med Härjedalens kommun när ni valde att etablera er i Sveg?

– Det var kommunen som kontaktade oss och tyckte att vi hade ett bra koncept.

Men om inte kommunen köpt de här tjänsterna av er, hade ni ändå etablerat er i Härjedalen?

– Ja, vi har en vision om att ha företagshus i alla större orter i Jämtlands län. Förr eller senare. Nu blev det förr i Sveg, säger Mathias Friman.

Mer läsning

Annons