Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars fixar spår hela vintern

/
  • Det är en av de sista turerna för säsongen. Just i passet ner mot grillkåtan vid Hågntjärn driver snön så djupt att spårvärdarna måste sätta upp plastpinnar för att skidåkare ska kunna följa spåret. Men nu är det dags att plocka hem dem.

I mer än tio år har Lars Larsson fixat skidspår och skoterleder i och runt Lofsdalen. Ett tufft jobb i snö, blåst och kyla och många mil på skoter.
Men när aprilsolen strålar över fjället glömmer han allt slit.

Annons

Jobbet som spårvärd fick han direkt efter fordonsprogrammet på gymnasiet i Sveg.

– Jag hade praktik här på våren och på hösten blev det en tjänst ledig. Jag sökte och fick den. Och sedan dess har jag jobbat här i stort sett hela tiden, berättar Lars Larsson som sedan början av april kan titulera sig spårchef.

När TH följer med Lars på en av hans turer upp mot fjället Sömlinghågna är det lätt att förstå varför han trivs. Solen gassar och väl uppe på fjällplatån är utsikten över både Härjedalens och Dalarnas fjällvärld magnifik.

– Sådana här dagar glömmer man allt slit, de gånger det var 30 minus i november eller när pistmaskinen gick sönder ute på fjället, säger han.

Lars Larssons jobb är väldigt långt ifrån ett inordnat kontorsjobb och att jobba från åtta till fem hör inte till vanligheterna. Det blir inte heller speciellt mycket ledigt under vintersäsongen.

– Jag kan nog räkna de dagar jag varit helt ledig under det senaste halvåret på ena handens fingrar. Men nu är det bara några dagar kvar innan vi får någon veckas ledighet och det ska bli riktigt skönt, säger Lars Larsson.

Under vintern är det han, närmaste kollegan Hans-Erik Norberg och ett antal frivilliga som fixar skidspår och skoterleder i det område som den ekonomiska föreningen Lofsdalsspår ansvarar för. Exakt hur många mil leder och spår det handlar om har han inte i huvudet när TH är på besök. Men att det blir många hundratals mil på skoter och i pistmaskin varje säsong, det är helt klart.

– Jag har åkt skoter så länge jag kan minnas. När jag var liten tog vi alltid skotern när vi skulle ut och fiska eller bara åka upp på fjället och sola.

Även skidåkningen har funnits med från barnsben, framför allt på längden. Och det tackar han dåvarande idrottsläraren i Lofsdalen, Bengt Rud, för.

– På vintern var det nog 70 procent skidåkning på idrottslektionerna. Vi var jämt ute och åkte, så det har nog präglat en lite.

Numera blir det väldigt knappt med skoter och längdskidåkning för egen del. I stort sett hela vintrarna har Lars Larsson fullt sjå med att ge besökande skoter- och skidåkare så bra leder och spår som möjligt. Ett serviceyrke. Som han helt uppenbart tycker mycket om.

– Jag har nog alltid varit sådan att jag vill hjälpa till om någon frågar. Det är lite av min last också, att jag har svårt att säga nej om någon behöver hjälp. Men det ger också en jättestor tillfredsställelse när folk är nöjda med det man gör och berättar det, säger han.

Det är mycket jobb för Lars och hans kollegor även under sommaren, med att röja och fixa leder, spångar, broar, serva maskiner och annat. Men inte lika mycket som under vintersäsongen. Då passar Lars Larsson på att ägna sig åt sina stora intressen, jakt och fiske.

– Det är nog det intresset som gjort att man blivit kvar häruppe, säger Glötesonen.

Har du aldrig funderat på att flytta?

– Jag har väl tänkt tanken, men jag tror inte att jag skulle klara av stadslivet. Och jag är nog rätt hemmakär och sambon trivs också här. Det är väl det här som kallas livskvalitet, säger Lars Larsson, innan han vänder skotern för ännu en färd upp mot fjället.

Mer läsning

Annons