Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man drunknade efter kanotolycka

/
  • Räddningstänsten från Hede var först på platsen, sedan anslöt insatschef från Sveg
  • Mannen försvann när kanoten välte i Rändhån i Ljusnan, efter att vatten forsat ut genom utsläppet från Långå kraftverk. Han hittades inte långt ifrån olycksplatsen.
  • Räddningstjänsten sökte efter 80-åringen med båt utan resultat.
  • Två av polisens hundpatruller från Östersund anlände med helikopter.
  • Här inträffade olyckan, vid Rändhån i Ljusnan några kilometer väster om Långå.
  • Nioåriga kriminalsökhunden Izor på väg ut för att söka efter den drunknade mannen tillsammans med polisen och hundföraren Jörgen Modin.

UPPDATERAD 21:50
En man i 80-årsåldern drunknade efter att en kanot välte i Ljusnan vid tiotiden på söndagsförmiddagen. Mannens kamrat tog sig i land och larmade räddningstjänsten.
80-åringen hittades av polis vid halvsjutiden på kvällen

Annons

Männen fiskade vid Rändhån cirka fem kilometer väster om Långå. Där finns ett utsläpp från Långå kraftverk. Vid tiotiden på söndagsmorgonen släpptes vatten ut från kraftverket vilket orsakade en kraftig ström i Ljusnan som annars breder ut sig till en vik och är lugn på platsen.

– Vattnet bara steg och steg och kanoten gungade allt kraftigare fram och tillbaka, berättar den 80-årige mannens kamrat som också satt i båten.

Kanoten, som var ankrad vid botten, välte och båda männen hamnade i vattnet.

– Jag försökte rädda honom. Men när jag dragit upp honom två gånger sa han att det inte gick längre och uppmanade mig att släppa honom, säger mannen som själv är i 70-årsåldern.

80-åringen försvann. Kamraten lyckades sparka av sig stövlar och tunga kläder och simma i land. Där tog han sig upp till riksväg 84 och kallade på hjälp.

Räddningstjänsten sökte efter den försvunne mannen med båt. De letade även längs Ljusnans stränder ner till Långå utan resultat. Sedan tog polisen över sökinsatsen. Två hundpatruller med kriminalsökhundar från Östersund flögs till platsen med hjälp av helikopter för att hjälpa till med det fortsatta eftersöket av den försvunne 80-åringen.

De är specialtränade för att söka över vatten.

Dessutom deltog två vanliga polishundar i sökandet.

Även en ambulans fanns på plats tidigare under dagen men den skickades hem efter lunch.

Vid halvsjutiden på kvällen hittades den försvunne 80-åringen på kvällen, inte långt från den plats där kanoten välte, det berättar polisens hemsida. Mannens anhöriga är underrättade.

Mannens kamrat klarade sig utan skador.

Båda männen kommer från södra Sverige.

Mer läsning

Annons