Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Mycket olyckligt"

/
  • Fyra år till med Avies blir det för flygpassagerarna till och från Härjedalens flygplats.

Martin Lindgren, ordförande i Svenska pilotföreningen, tycker att beskedet om Avies är "mycket olyckligt".

Annons

– Trafikverket struntar i bristerna och upphandlar ett flygbolag som är så pass undermåligt, det är mycket olyckligt, säger han.

Kan man inte lite på Trafikverkets upphandling, när bolaget har fått ett förnyat driftstillstånd och precis genomgått en omfattande tillsynskontroll?

– Avies har ju haft driftillstånd hela tiden när man haft de här problemen. Och de förklaringar man gett har inte varit särskilt bra. Lite som att nu står vi med byxorna nere, då drar vi upp dem, säger han.

Martin Lindgren menar att flygbolaget inte haft de säkerhetsmarginaler som behövs. När det gäller exempelvis landning på hala och isiga flygplatser skyllde man först ifrån sig och menade att det var flygplatsernas uppdrag att hålla rent på banorna. Det tog tid innan Avies justerade rutiner och ingångsvärden för att klara av landningar på snö och is, enligt honom.

Vid en incident halkade ett av bolagets flygplan av landningsbanan i Torsby vid en landning. Ingen person kom till skada men bolaget fick kritik från Haverikommissionen.

Möjligheterna att överklaga Trafikverkets upphandling av flygtrafiken Sveg - Stockholm och Östersund - Umeå ser Martin Lindgren som små.

– Lagen om offentlig upphandling är som den är. Men vi kommer att prata med beslutsfattare och politiker om att skärpa lagen så att det går att ställa tydligare villkor och inte bara välja lägsta pris, säger han.

Mer läsning

Annons