Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionen vill ha mer pengar

/
  • Victor Ericsson (M) får sällskap i opposition den kommande mandatperioden.

Socialdemokraterna, Vox humana och Vänsterpartiet är det planerade minoritetsstyret i kommunen de närmaste fyra åren.
Nu hotar den borgerliga oppositionen att rösta mot deras styre i första kommunfullmäktige – om man inte får mer pengar

Annons

Den borgerliga oppositionen i Härjedalen – som numera består av Centerpartiet, Folkpartiet och Moderaterna – vill ha mer pengar från kommunens skattebetalare.

Den senaste mandatperioden har oppositionsrådet Victor Ericsson (M) haft en arvodering som är på 40 procent av en heltidstjänst.

Nu har Victor Ericsson, Anders Häggkvist (C) och Eva-Britt Boij (FP) skickat ett brev till Socialdemokraterna där man skriver:

"Då det blir ett minoritetsstyre med en stark och bred opposition har vi ett förslag om att utöka oppositionsrådets arvodering med 40 procent exklusive de 20 procent som kommer från kommunledningsutskottet."

Om man inte får mer pengar så hotar trion med konsekvenser:

"Går ni med på det kan ni vara säkra på att Centerpartiet, Moderaterna och Folkpartiet lägger ned sina röster när kommunalråd och ordföranden ska väljas."

Samtliga partier som får mandat i kommunfullmäktige får partistöd från kommunen för att driva politik. Under 2014 har Folkpartiet fått 38 692 kronor, Centerpartiet har fått 96 730 kronor och Moderaterna har fått 110 313 kronor.

Tidningen Härjedalen ringer upp Victor Ericsson. Han tycker att det är bra att deras brev blivit offentligt så att det blir en ordentlig debatt om ersättningar och demokrati.

– Oppositionen får dela på 40 procent. Medan de styrande får dela på 420 procent (antal arvoderade tjänster). Det tycker inte jag är demokratiskt. Vårt förslag är att både centern och moderaterna får oppositionsråd. Det tycker vi är viktigt.

Men ni får ju partistöd.

– Av vårt partistöd går typ 40 procent till länsförbundet. Så det blir inte så mycket över att använda.

Men det är ju knappast härjedalingarnas ansvar om ni skickar pengar till ert länsförbund (Moderaterna).

– Vi har en speciell situation här.

Anders Häggkvist (C) har tidigare under tiden med samarbetet med Socialdemokraterna inte velat ändra arvodet till oppositionsrådet. Tidningen Härjedalen söker honom för att få en kommentar till varför han nu tycks ha ändrat sig.

Även Sverigedemokraterna och Härjedalspartiet vann mandat i höstens kommunval.

Mer läsning

Annons