Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen slutar flyga med Avies

/

Härjedalens kommun avråder sina politiker och anställda att resa med skandalomsusade flygbolaget Avies.
Länspolisen går ett steg längre.
– Det är bokningsförbud. Det är fullständigt osannolikt att vi ska flyga med de där i fortsättningen, säger länspolismästare Stephen Jerand.

Annons

Kommunledningen i Härjedalen uttrycker oro i en skrivelse till Trafikverket angående estniska flygbolaget Avies som trafikerar Sveg-Arlanda och Östersund-Umeå.

– Många av kommunens större företag avråder sina anställda och kunder att flyga med Avies, vi inom kommunen avråder också politiker och tjänstemän från att flyga med bolaget med hänsyn till det fortsatta bristande underhållet av bolagets flygplan, skriver kommunalrådet Gunilla Zetterström-Bäcke (S) i ett brev till Trafikverket.

Utöver den bristande säkerheten så reagerar kommunledningen på punktligheten. Flygbolaget slingar ofta om sin linje via Torsby och/eller Hagfors.

– Det anser vi är ett avtalsbrott då den totala restiden blir lång och alternativet inte finns med i avtalet. Ankomsttiden till Arlanda blir senare än vad tidtabellen anger och då kan våra resenärer inte lita på att de kommer fram tid. När resenärerna missar anslutningar för vidare transport innebär det en förhöjd kostnad för deras del som inte Avies står för, berättar Gunilla Zetterström-Bäcke.

Skrivelsen från kommunen och flygplatsledningen går även till Transportstyrelsen för kännedom.

Länspolismästare Stephen Jerand går ett steg längre. Inom Jämtlandspolisen råder numera bokningsförbud på resor med Avies. I stället hänvisas till andra flygbolag, tåg, buss eller bil.

– Vi har infört bokningsförbud. Det har jag gjort i samråd med skyddsombud här, säger Stephen Jerand.

Beslutet fattar han dels efter att ha läst Haverikommissionens utredning av när ett Aviesplan halkade av landningsbanan i Torsby och dels efter att flera anställda inom Jämtlandspolisen vittnat om incidenter som de varit med om.

– Det är flera som känt sig direkt otrygga vid landningar och en kollega som skulle med planet till Umeå var direkt åksjuk efter flygningen.

– Det är fullständigt osannolikt att vi ska flyga med de där i fortsättningen, säger Jerand.

Hur länge gäller det här bokningsförbudet?

– Det gäller tills vidare tills jag beslutar något annat. Men jag har inte för avsikt att ändra mig. Det där flygbolaget får nog visa rejäla förbättringar om det ska bli aktuellt.

Mer läsning

Annons