Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protester mot vargrättegång

/

Ett hundratal demonstranter slöt upp utanför Mora tingsrätt på måndagsmorgonen, för att demonstrera mot rättegången som inleds där i dag.

Annons

Det är den vargkritiska organisationen "Folkaktionen ny rovdjurspolitik" som organiserat demonstrationen, till stöd för de åtalade männen från Lillhärdal och Sveg. Organisationen är mycket kritisk mot åklagare Åsa Schoultz och med den lagstiftning som finns kring varg i dag. Den är, enligt organisationens hemsida "samhällsfarlig".

– Och det är väl det de har råkat ut för de som åtalats. Att det kan ta två och ett halvt år att göra en polisutredning är helt obegripligt, säger Mats Persson från "Folkaktionen ny rovdjurspolitik"

Vad tror du om utgången?

– Svårt att säga. Så vitt jag kan se kan det inte bli någon dom baserad på det här. Passkyttar som inte har några vapen kallas för passkyttar. Kan man lite om jakt så är det inte realistiskt, säger han.

Alla åhörare är inte på de åtalades sida. Annika Rullgård från Orsa tycker att vargen har sin plats i de svenska skogarna.

– Man ska se upp med propagandan för de som är mot varg. De är inte ute efter att få skjuta någon varg hit eller dig, de vill ha noll varg. Jag har läst att det aldrig funnits så många som har får som nu och ändå gnäller de om vargen. Det är allvarligt när skrönor omvandlas till sanning, som att varg livnär sig på tamboskap och hundar. Det stämmer inte, säger hon.

Även från Härjedalen röner rättegången stort intresse. Enar Grubb från Hede besöker rättegången.

– Det här är angeläget för oss. Nu har vi visserligen inte så många vargar i våra områden eftersom vi har ren, men det är ju fullt nere i Dalarna och någonstans måste de ju ta vägen, säger han.

Mer läsning