Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddningstjänstförbund invigdes med utryckning

/
  • Många slöt upp när räddningstjänsten i Sveg hade Öppet hus, och fick se en riktig utryckning när larmet gick.
  • Anders Edvinsson, avgående ordförande för Jämtland räddningstjänstförbund, inviger Härjedalens inträde förbundet genom att skära av en vattenslang. Kommunalrådet Gunilla Zetterström Bäcke och platschef Roger Ohlsson håller upp. Strax därefter gick larmet.
  • Räddningsmännen förbereder utryckning för trafikolycka strax ovanför Ransjö. För ovanlighetens skull med storpublik.

Öppet hus på räddningstjänsten i Sveg i lördags, för att fira inträdet i Jämtlands räddningstjänstförbund, blev mer dramatiskt än planerat. De många besökarna fick se exempel på en riktig utryckning när det kom larm om en trafikolycka.

Annons

Strax efter att Härjedalens kommunalråd, Gunilla Zetterström Bäcke (S), och avgående ordförande för förbundet, Anders Edvinsson (S), hållit sina invigningstal gick larmet inne på brandstationen i Sveg. Många besökare trodde att det var dags för den utannonserade förevisningen av arbetet kring en trafikolycka och rörde sig ut på planen framför garageportarna för att titta. Då drog en räddningsbil iväg med blåljusen tända längs riksväg 84 norrut. (Tidningen följde efter, därav inga bilder från förevisningen. Två bilar var inblandade i olyckan med totalt sju personer, ingen av dem skadades allvarligt, läs mer här)

Lördagens öppet hus ordnades med anledning av att Härjedalen sedan årsskiftet ingår i Jämtlands räddningstjänstförbund. Räddningstjänsten bjöd på korv och godisregn och kommunalrådet Gunilla Zetterström Bäcke talade, bland annat om de utmaningar som finns när det gäller att rekrytera nya deltidsbrandmän samt om de speciella förutsättningar som råder för en turistkommun som Härjedalen, med en kraftigt ökande befolkning under några vintermånader.

– Det blir nog ingen större skillnad på kort sikt när det gäller rekrytering. Men i ett förbund kan vi samordna utbildningar, höja kompetensen och göra det mer attraktivt att bli deltidsbrandman. Så på längre sikt tror jag det kan göra skillnad, säger Micael Lundmark, förbundschef på besök i Sveg.

Just möjligheten till samordning är en av de stora fördelarna att ingå ett räddningstjänstförbund, enligt honom.

– Det är trenden nationellt. Det blir betydande samordningsvinster för en kommun att vara med i ett räddningstjänstförbund. Man får mer för samma pengar, säger han.

Mer läsning

Annons