Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sju års fängelse för mordförsök

Sju års fängelse blev straffet som utdömdes i Östersunds tingsrätt för den man i 55-årsåldern som åtalades för att ha knivhuggit en 70-årig man i ett fritidshus i Messlingen i västra Härjedalen. Mannen fälls för försök till mord.

Annons

Det var under en natt i slutet av september som larmet gick om ett knivdåd i Messlingen. Två män hade åkt upp från Gävleborg för att bygga på ett fritidshus men redan första natten så knivhögg den ena mannen den andra då denne låg i sin säng.

Målsägaren vaknade av att gärningsmannen flög på honom och sa "jag ska ha ihjäl dig din jävel" och högg sedan tre gånger med kniven mot målsägaren som värjde sig så gott det gick.

Tingsrätten förklarar i sin dom att de vid en sammantagen bedömning finner det ställt utom rimligt tvivel att gärningsmannen, när han utdelade knivhuggen, agerat med direkt uppsåt att döda målsägaren.

Tingsrätten finner ej heller några omständigheter som gör att gärningen ska anses som mindre grov och därför rubriceras som försök till dråp. Att gärningsmannen känt sig provocerad och utnyttjad samtidigt som denne var berusad är inte förmildrande, angreppet skedde dessutom mot en mot en inledningsvis sovande person.

Gärningsmannen är tidigare ostraffad men brottets höga straffvärde gör att ingen annan påföljd än fängelse kan vara aktuell, enligt tingsrätten. En inhämtad utredning om gärningsmannens person gör att det inte finns några förutsättningar för rättspsykiatrisk vård.

Enligt domen ska även gärningsmannen betala ett skadestånd till målsägaren vilken har yrkat på 125 000 kronor för kränkning och 7 600 kronor för sveda och värk. Om skäligheten i det yrkade skadeståndet vid aktuell utgång i ansvarsfrågan råder ingen tvist.

Mer läsning

Annons