Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolinspektionen stoppar distansundervisning

/

Skolinspektionen sätter stopp för distansundervisningen på högstadiet på Centralskolan. Det framkommer i ett beslut som publicerades på onsdagen.
– Eleverna har rätt till samma undervisning som andra, säger Agneta Burström, undervisningsråd.

Annons

Beslutet om distansundervisning fattades av skolpolitikerna tidigare under året och sågs som ett sätt att lösa lärarbristen i Ytterhogdal. Cirka 20 elever får under höstterminen undervisning i ämnena svenska, historia, religion, geografi, samhällskunskap och bild via utbildningsföretaget Sofia Distans.

Problemet är att upplägget strider mot både läroplan och skollag, enligt skolinspektionen.

– Undervisningen eleverna får i Ytterhogdal motsvarar inte de krav man kan ställa på undervisning, säger Agneta Burström, undervisningsråd på Skolinspektionen och den som ansvarat för tillsynen av kommunens skolor.

Högstadieeleverna jobbar självständigt med uppgifter de får på distans. De redovisar sina uppgifter via e-post och träffar inte de lärare som sätter betyg på dem. "Eleverna och lärarna är skilda åt både i tid och rum" och får inte ett "aktivt lärarstöd", enligt Skolinspektionens beslut.

– Man måste tänka på kvalitén. De här eleverna har rätt till samma undervisning som andra elever, säger Agneta Burström.

Borde skolan och de som tog beslut om distansundervisning ha känt till det här?

– Ambitionen är god. Man har försökt hitta lösningar den bästa lösningen för eleverna och trott att det här var en möjlig väg.

Skolinspektionens beslut om distansundervisningen i Ytterhogdal togs av myndighetens högsta rättsliga instans. Det har förts politiska diskussioner på regeringsnivå i flera år om att ge skolor större möjlighet att bedriva undervisning på distans. Men än har inget hänt och då gäller nuvarande lagstiftning.

– Regeringen har inte kunnat bestämma sig i den här frågan. Man ser faror i att öka möjligheten till distansundervisning. Det kan bli så att vissa skolor lägger upp hela sin undervisning på det här sättet och det skulle få förödande konsekvenser, säger Agneta Burström.

Senast den 1 april vill Skolinspektionen veta vad kommunen gör för att rätta till bristerna.

– Det skulle ha varit billigare för oss att flytta eleverna till Sveg men det här var ett politiskt beslut som togs för elevernas bästa. Vi pratade med andra kommuner som hade liknande upplägg. Nu måste vi sluta med distansundervisningen i Ytterhogdal men vårt förslag är att vi får fortsätta vårterminen ut.

Vad blir konsekvensen för högstadiet på Centralskolan?

– Vi ska försöka pröva att rekrytera lärare. Jag tar inte ordet nedläggning i min mun. Det är upp till politikerna att bestämma men jag har inte fått några sådana indikationer, säger Carina Nilsson.

Mer läsning

Annons