Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stolpar till lift lyfts på plats

/
  • En superpuma har hyrts in för att lyfta de mest svårtillgängliga liftstolparna på plats. Resten nås med kranbil.

Nu börjar den nya sexstolsliften vid Hovdebacken på Vemdalsskalet att komma på plats. Liftgatan är fixad och under onsdagen lyftes några av stolparna på plats med helikopter.

Annons

– Det ser bra ut och vi kommer säkert att vara färdiga till invigningen. Som vanligt blir det väl lite bråttom på slutet men det är mycket som ska stämma, berättar Palle Andersson, sportchef för Skistar Vemdalsskalet.

Sexstolsliften som så småningom ska finnas kommer att ersätta den fyrstolslift som transporterade skidåkare till Hovdetoppen. Förutom att den har högre kapacitet så kommer det även att bli en något annorlunda sträckning för att komma upp till en bättre avstigningsyta.

Att titta på arbetet som utförs med helikoptern är imponerande. Det är tunga lyft som utförs med precision då stolparna ska kopplas ihop av liftbyggare på marken.

– Det är ett kontrollerat vansinne, kommenterade den inhyrda norska helikopterpiloten.

De tyngsta stolpdelarna väger 3,1 ton så det är inte läge att klämma fingrarna.

Utöver liftbytet så har Skistar även andra satsningar i sitt skidsystem.

– Vi bygger ut snösystemet på hotellsidan och vår målsättning är att fördubbla kapaciteten. Det når vi inte i år men det är påbörjat. Tanken är att vi ska kunna lägga snö i flera nedfarter samtidigt. I nuläget har vi inte den kapaciteten men när det är klart behöver vi färre dagar för att snöbelägga, förklarar Palle Andersson.

Mer läsning