Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Telia: Vindkraften stör mobiltelefonin

/
  • Masten i Brickan och vindkraftverket som troligen är det verk Telia menar när de antar att vindkraften stör ut mobilsignalerna.

Nu skyller Telia teleproblemen i Lillhärdal på vindkraften
– Våra tekniker misstänker att det är vindkraftverk som stör ut mobiltrafiken, säger Marcus Haglund, pressinformatör på Telia.

Annons

Problemen med framför allt mobiltelefonin och mobilt internet startade redan i höstas. Och det är fortfarande samma visa.

– Det kommer och går. Vissa dagar fungerar det, andra inte alls. Ibland får man ringa flera gånger för att komma fram och samtalen bryts. Jag har en kamrat som fått åka in till Sveg för att kunna ringa doktorn. Man ska väl inte behöva åka tre mil för viktiga samtal, säger Stefan Eriksson i Sunnanå.

TH har tidigare berättat om störningarna och hur de påverkar, bland annat för Gittan Brorson, företagare i byn som tillfälligt flyttat sin verksamhet till Sveg på grund av ständiga problem med internet. Även inom äldreomsorgen ställer mobiltrubblet till det.

– Det blir ett förbaskat krångel, ibland vet vi inte om vi har personal eftersom det inte går att ringa och sjukanmäla sig. Det har hänt, då var det en granne till den som var sjuk som kom förbi här och berättade. Men så kan vi inte ha det, säger Marie Malmberg som är enhetschef på äldreboendet Mobacka i Lillhärdal.

I flera månader har Telia kommit med nya besked om när felet ska vara fixat och ortsborna har fått olika besked om vad felet består i, vid kontakter med företagets kundtjänst.

– Det har nog spätt på frustrationen, att vi inte fått några ordentliga svar, säger Marie Malmberg.

Men nu tror sig Telia veta vad det är som orsakar störningarna.

– Vi misstänker att det är vindkraften som stör ut trafiken, säger Marcus Haglund, pressinformatör på Telia.

Vilket vindkraftverk det handlar om vet han inte när TH pratar med honom på tisdagen, men det är en teori som Telias tekniker tror starkt på och ska ha "konstaterat", enligt Marcus Haglund.

Troligtvis handlar det om vindkraftverket bredvid teve- och telemasten på Brickan mellan Sveg och Lillhärdal.

Mobiltelefonin och mobilt internet går via en så kallad radiolänk från Lillhärdal. I mitten av februari byttes delar av utrustningen ut, utan att det blev bättre.

– Nu ska det ske en ombyggnad av radiolänken, vi ska förstärka signalerna så att de inte ska störas ut, säger Marcus Haglund.

När ska det vara klart?

– Det kan jag inte svara på i nuläget men vi jobbar för att det ska blir klart så snart som möjligt.

Kan det bli aktuellt med ersättning till de kunder som drabbats?

– Vi har tariffer som gäller fast telefon och internet. När det gäller mobiltelefoni och mobilt internet är det lite svårare, eftersom tjänsten kan fungera om man flyttar sig en bit. Men vi tar det enskilt med varje kund. Det viktigaste är att man felanmäler så fort man upplever att det är problem, säger Marcus Haglund.

Telias teori låter rimlig, enligt Lars Eklund, enhetschef för Spektrumanalys på Post- och telestyrelsen.

– Rotorbladen på ett vindkraftverk kan dämpa och reflektera signalen och därmed även försvaga den. Det som talar emot teorin är att störningarna kommer och går. Om det är ett vindkraftverk som står i vägen borde störningen vara mer permanent men det är svårt att uttala sig om det utan att känna till hur vindkraftverket är placerat i förhållande till den störda förbindelsen, säger han.

Mer läsning

Annons