Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillgänglig och populär marknad

/
  • Christina Forsberg och Toine Larsson från CT:s hemslöjd kommer från Sundsvall, och de säljer mycket av sina populära vädertroll. De tillverkar alla sina saker själva.
  • Petra Elmala och Magnus Lunnehed är och hälsar på Kristina Lunnehed med sonen Hampus Lunnehed. Hampus springer iväg med sin mamma, och återkommer strax med en drake han vunnit på lotteriet.
  • Barbro Nässelqvist, Hede hembygdsförening, är nöjd med årets marknader.
  • Bert Hedlund har diskuterat med kunder i 40 år, här med Lena och Putte Lönneberg.
  • Hede marknad ger en gemytlig känsla på grund av gammaldags miljö.

Av Hede marknad får man en lite extra påtaglig marknadskänsla. Av gammaldags miljö vid hembygdsgården, av att alla knallar är samlade på ett och samma ställe.

Annons

Vid flaggstången på hembygdsgårdens stora område sitter många barnfamiljer och käkar stora våfflor eller renröra i tunnbröd. Folk flockas kring knallarna, och hela marknaden ger en familjär känsla.

Lena och Putte Lönneberg står i samtal med Bert Hedlund från Järbo. Han är en riktig marknadsveteran, och har åkt runt i 40 år och sålt damkläder.

– Det är ju extra kul när man får komma hit och får höra såna här historier, säger Putte, när Bert berättar om ett äventyr som innehåller salt kött och en hund.

Bert har många skrönor att bjuda på, och det är mycket därför han arbetar som handlare säger han.

– Det är ett roligt jobb, man pratar och skojar med både fruntimmer och herrar, det brukar uppskattas. Och så är jag en mycket yngre fru också, så det går ingen nöd på mig.

Bert Hedlund har sålt så mycket kläder att han funderar att packa ihop, trots att det bara har gått några timmar på marknadsdagen.

Paret Lönneberg är alltid här när det är marknad på sommaren, ibland åker de till Funäsdalen också. De bor i Stockholm till vardags. De tycker att läget vid hembygdsgården gör det till en extra bra marknad.

– Jag har gjort ett fynd idag, den här fina, säger Lena och visar upp en gammaldags koskälla.

Ordföranden på Hede hembygdsförening, Barbro Nässelqvist, är nöjd med årets marknader.

Det har varit välbesökta marknader i Hede i år, och när TH är på besök räknar Barbro till 30 knallar.

– Det är lättillgängligt i och med att det ligger längs stora vägen, och det är tryggt för barnfamiljer och eftersom det är inhägnat, säger hon.

Det är även tillgänglighetsanpassat för äldre och funktionshindrade, med gott om plats att röra sig på. Nu på fredag är sista sommarmarknaden i Hede för i år.

Mer läsning

Annons