Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Timmermän lär sig klyva för hand

/
  • Karl Smedborn från Mora, Johan Kihlgren från Ormo och Peter Svensson, Malung, studerar en av ladorna på Gammelgården i Lillhärdal.
  • Det kostar på att kapa med yxa. Men kapade ytor suger inte alls åt sig vatten på samma sätt som sågade. Och på 1600-talet var det så man gjorden i fäboden. Mikael Lövgren från Filipsstad studerar smide på Bäckedals och var med på kursen.
  • En av kursledarna, Daniel Eriksson, går igenom vad timmermännen ska tänka på inför klyvningen. Ta hjälp av märgsprickor, vänd gärna upp stora kvistar så att de kommer mitt i klyvlinjen och i det här fallet vänd upp stocken så att böjen kommer uppåt.
  • Stockarna kapas till rätt längd för hand i båda ändar. Varje stock ska ge två tretumsplankor som sedan ska användas till tak på en lada från 1600-talet.
  • Två av timmermännen tar ut klyvlinjen med hjälp av en sotad lina. Varje stock ska ge två tretumsplankor som sedan ska användas som tak på en lada från 1600-talet i fäboden Jucklaberg, vars tak ramlat in för länge sedan. Länsstyrelsen finansierar renoveringen av ladan som har ett stort kulturhistoriskt värde.

Annons

När kursledaren Daniel Eriksson berättar att stockarna ska kapas till rätt längd med yxa är det någon av timmermännen som muttrar om "motorsåg". Men snart ljuder yxhuggens klingande över Lillhärdals nejder, när ett 20-tal timmermän tar sig an arbetet. Under två dagar är de på utbildning för att lära sig klyva timmerstockar på traditionellt sett.

Läs mer om detta i TH på torsdag. 

Mer läsning

Annons