Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvagarstuga blev bagarstuga

/
  • Gun-Britt Jonsson och Gunvor Persson förser hedeviksborna med tunnbröd varje tisdag i juli.
  • Det blir riktigt varmt i ugnen där tunnbrödet bakas.

En bra dag går det åt cirka sex liter degvätska till cirka 90 tunnbrödskakor. Varje tisdag i juli har bagarstugan i Hedeviken öppet.

Annons

På platsen där bagarstugan nu står har det förr i tiden varit en tvagaranläggning dit man gick för att bada och bli ren i byn.

Sedan 26 år tillbaka har det varit bagarstuga här, och förutom tisdagarna i juli så har de även spontanöppet lite då och då, när efterfrågan av nybakat tunnbröd finns. Ibland ordnar de även fisketävlingen vid Ljusnan, och då kan man givetvis få en nygräddad tunnbrödsmörgås till flötgröten.

Under älgjakten och till påsk brukar det även då vara lite extra öppet. Den traditionella kvarndagen i Hedeviken innebär också tunnbrödsbakning och försäljning.

Det är bagarstugeföreningen i Hedeviken som driver stugan, och dagens tunnbrödsbakerskor när TH hälsar på är Agneta Långström, Gun-Britt Jonsson och Gunvor Persson.

– Min mamma bakade mycket med en annan dam från byn. För tre år sedan bestämde vi oss för att ta nya tag med bagarstugan, i stället för att lägga ner, säger Gun-Britt.

Det är många turister som brukar komma förbi och passa på att köpa bröd när de är trakterna.

– Många är intresserade av processen, de vill titta hur det ser ut i ugnen och så vidare, berättar Gunvor.

Många turister som kommer förbi vill gärna lära sig baka tunnbröd själva. Damerna i bagarstugan delar gärna med sig av sina bästa tunnbrödstips.

– Surströmmingsklämma är det bästa faktiskt. Sedan är gravlax eller rökt lax med lite wasabi eller pepparrot jättegott. Röror över huvud taget blir himla tacksamt, säger Gun-Britt.

Det är väldigt olika hur många kakor som bakas under en dag. Degvätskan på cirka sex liter räcker till ungefär 70 till 90 mjuka kakor. Just nu har även efterfrågan på hårt tunnbröd ökat.

Den 29:e juli är sista tisdagen för i sommar som man kan besöka bakarstugan på schemalagd öppentid, men det är inte hugget i sten:

– Om det blir ruschigt då, kan vi mycket väl tänka oss att ha öppet en tisdag till, säger Gun-Britt.

Mer läsning

Annons