Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga läste för barn

/
  • Anna-Karin Eliasson från Samhällsprogrammet årskurs tre läser för förskolebarnen.

På torsdagsförmiddagen 8 maj samlades en grupp gymnasieelever och ett gäng förskolebarn på stora biblioteket i Sveg för att läsa tillsammans som en del i ett projekt för att öka läsandet.

Annons

Syftet med läsprojektet är att öka intresset för läsning och böcker bland barn och unga. På så vis förbättras ordförråd och läs- och skrivkunskaper och därmed även förutsättningarna att lyckas i skolan. Detta behövs eftersom undersökningar visar att läsandet minskat kraftigt, både högläsning och eget läsande.

Läsprojektet består än så länge av två varianter. En grupp med äldre och vuxna samt en grupp med gymnasieungdomar. Först ut bland förskolorna var Lillmon och Norrskenet med totalt ca 20 förskolebarn i 5-årsåldern. Madde Hedberg går tredje året på gymnasiet och var väldigt nöjd med tillfället.

– När boken jag valt var slut valde barnen en ny bok som hette Skogens djur, när vi läste den skulle de bland annat pipa som en mus, åla som en orm och krypa som en snigel. Det var jätteroligt.

Även övriga gymnasieelever var nöjda och hoppas att det blir fler tillfällen. Eleverna kommer även att ha boktips för yngre elever i årskurs fem på Norra skolan samt för en högstadieklass på Södra skolan.

Mer läsning

Annons