Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utsläpp i Ljusnan

/

Strax före klockan elva upptäcktes ett tydligt oljeflimmer på Ljusnan i Sveg.
– Vi vet inte varifrån oljan kommer, säger Lars Nyman, inre befäl på räddningstjänsten i Jämtland.

Annons

När Samuel Wolff var på väg över stora bron i Sveg på söndagsförmiddagen upptäckte han ett långt flimrande stråk av något som såg ut som olja på Ljusnans vattenyta.

– Jag ringde räddningstjänsten och följde sedan älven en bit uppströms. Det såg ut som att det låg en bra bit ovanför Mankellbron, säger han.

Räddningstjänst och kommunen var på plats under söndagen och tog en båt till hjälp för att försöka hitta utsläppskällan. Utan resultat.

– Vi vet inte varifrån oljan kommer. Nu har kommunen tagit prov för att se om det är hydraulolja, motorolja eller något annat. På så sätt kan de kanske lista ut varifrån den kommer, säger Lars Nyman, inre befäl på Jämtlands räddningstjänstförbund.

Men är ni säkra på att det är olja?

– Ja, det verkar så. De tog upp vätskan på fingret och luktade och det verkade vara olja.

Oljan täckte den nästan hela kanalen mellan campingen och Lillön när Samuel Wolff upptäckte den. Räddningstjänsten har lagt ut en läns för att fånga upp föroreningen.

– Det finns en teori om att det inte behöver var så mycket olja för att det ändå ska synas över en stor vattenyta. Det har ju regnat mycket och det kan ha spolat ut oljan i älven. Men vi får avvakta provsvaren och se vad det ger, säger Lars Nyman.

Mer läsning

Annons