Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill satsa mer på skolan

Satsningar på skola, äldreomsorg, småföretagande och nya bostäder är några av huvudpunkterna i Moderaternas valmanifest för Härjedalen.

Annons

Oppositionsrådet Victor Ericsson känner vind i ryggen inför det kommande valet. Visserligen har Härjedalens kommun alltid styrts av Socialdemokraterna men Ericsson tror på en ändring efter valet.

– Vi tror på Härjedalen och vi tror på utveckling, säger Ericsson som tillsammans med sina partikollegor lägger fram ett förslag på 22 punkter för detta.

– Det är en hård konkurrens med andra kommuner och vi lägger skarpa förslag för en tillväxt i hela kommunen.

Victor Ericsson som själv kom till Härjedalen som elev på gymnasieskolan vill att de unga ska prioriteras.

– Elevhälsan måste förstärkas, det är väldigt många unga som mår dåligt. Satsningar måste även göras i skolan så att exempelvis gymnasiet blir ännu attraktivare, säger Ericsson som bland annat vill införa lärarsekreterare i Härjedalen då många lärare säger att de har alltmer administrativa uppgifter vilket gör att tiden med eleverna blir mindre.

För de äldre ser Moderaterna det som nödvändigt att ge möjligheter för de äldre att själva kunna välja vilken omsorg och boende de ska ha.

– Där det finns möjlighet att välja privat och kommunal äldreomsorg är ofta kvaliteten bättre, säger Margareta Gladh, partiets huvudkandidat till socialnämnden.

– Här i Härjedalen är det nästan fult att säga ordet privat i samband med äldreomsorgen på grund av den styrning vi har. Det finns faktiskt privata alternativ i flera s-styrda kommuner också, påpekar Gladh.

Nybyggda trygghetsboenden är också en viktig punkt, enligt Moderaterna.

– Just nu är det stor bostadsbrist, det håller alla med om. När jag som ny i kommunstyrelsen sa det för ett år sedan så skrattade de styrande partierna åt mig då jag berättade om det redan då. Detta trots att jag ringt Härjegårdar och frågat efter en etta och fått svaret att kön då var 18 månader, säger Victor Ericsson som tycker att det i mångt och mycket ageras trögt inom de kommunala väggarna.

Hur ska ni finansiera dessa satsningar?

– En del av finansieringen får vi från ett växande antal småföretag. Vi vill underlätta för de som vill verka i kommunen. Bland annat vill vi införa en servicegaranti där våra företagare får en återkoppling på sitt ärende inom 24 timmar. Vi ligger lågt på näringslivsrankingen och det är dags att bli bättre, summerar Victor Ericsson som även ser möjliga omfördelningar av resurser för att finansiera utlovade satsningar.

Mer läsning

Annons