Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härjedalingar allra sämst på att plugga vidare – länet hamnar i botten

/

Universitetskanslersämbetet meddelar att allt färre studerar vidare direkt efter gymnasiet. Allra sämst är det i Härjedalen där bara 1,8 % går direkt från gymnasium till högskola eller universitet.

Annons

"Det är stora skillnader mellan olika län och kommuner i Sverige. Stockholms län och Uppsala län ligger i topp, där påbörjar nästan hälften av ungdomarna en högre utbildning senast när de fyllt 24 år" skriver Universitetskanslersämbetet i en rapport på måndagen.

"På kommunnivå kan skillnaderna vara mycket stora och det skiljde 56 procentenheter mellan den kommun som har lägst och högst övergång" skriver man vidare och att skillnaden även är stor mellan kvinnor och män. "Vid 24 års ålder hade 51 procent av kvinnorna påbörjat högskolestudier jämfört med 36 procent av männen. I högskolan som helhet utgör kvinnorna 60 procent"

I Härjedalen är man sämst i landet på att börja studera vidare direkt efter gymnasiet. 1,8 % av 19-åriga Härjedalingar har valt att studera vidare. Vid 24 års ålder är dock antalet för Härjedalingarna i höjd med Jämtlandssnittet, där är istället Bergs kommun sämst i länet med 23,4 % och sämst i landet Essunga med 19,5%.

Jämtlands län ligger också i botten och här studerar minst andel vidare direkt efter gymnasiet. Det gör Jämtlands län till sämst rankad i landet. Endast 5,4 % i länet studerar vidare direkt (riksgenomsnittet är 13,7 %) och vid 24 år har 35,1 % börjat studera, vilket endast Gotland är sämre med (riksgenomsnittet är 43,3 %).

Bäst på att studera vidare är man i Stockholm och Uppsala län samt i kommuner med nära till universitet som Lund, Danderyd och Uppsala. Bäst i länet är ungdomarna i Östersund, där länets enda högskola/universitet finns, med 6,6 % som börjat studera vid 19 år och 40,9 % vid 24 men även där är det alltså under riksgenomsnittet.

Annons