Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historien om spökhotellet utanför Ytterhogdal

Öde och övergivet står det där. Ett gammalt hus knappt synligt för all sly trots att det ligger bara någon meter från E 45:an. Det här är historien om hur en mans storslagna planer föll sönder och om ett hus som nu står och gör likadant.

Annons

Utanför byn Ytterhogdal i Härjedalens kommun finns ett stationshus som fungerar som anhalt för Inlandsbanan. Lite märkligt kan man tycka, att stationshuset hamnat så långt från byn, mittemellan både Ytter- och Överhogdal.

Men det finns en anledning. Inlandsbanan drogs nämligen den kortaste vägen mellan Sveg och Svenstavik, och Ytterhogdal passerades därför. Här var det även tänkt att bli järnvägsknut en gång i tiden, då en ny sträcka planerades att gå från Sundsvall, genom Östavall, förbi stationen och sedan vidare in i Norge.

En driftig man från bygden, en herre vid namn Henrik Nyman, fick då grandiosa planer; det skulle bli hotell. Henrik, som egentligen var bonde, skred till verket och började bygga ett stort stationshotell för att kunna husera de gäster som snart skulle börja passera genom bygden. Tre våningar högt blev det till sist.

Läs också: TV: Bärplockningen är i full gång i Ytterhogdal

Men när Henrik Nyman sedermera skulle inreda hotellet med möbler kom beskedet att regeringen ändrat sig. Det blev ingen ny sträckning till Norge och därmed heller ingen ny järnvägsknut. Påföljden blev att Henrik Nyman stod där med ett helt hotell – men utan gäster.

– "Stora hotellet" kallade man det som ett öknamn. Det blev ju ingenting av det, säger Olle S Olsson, 94 år, från Ytterhogdal.

Exakt hur gammalt huset är vet ingen säkert, men troligt är att det restes i början av 1920-talet. Olle S Olsson säger att det har funnits där så länge han kan minnas och i byarna runt omkring har man alltid pratat lite ironiskt om de storslagna planerna som gick om intet. Bygget blev dock inte helt förgäves då huset sedermera fungerade som provisorisk bostad åt skogsarbetare och familjer som behövde husera någonstans tillfälligt.

Gunnel Jansson, 87, är barnbarn åt entreprenören Henrik Nyman. Hon vet inte särskilt mycket om sin farfar som dog innan hon hann träffa honom, men det var hennes egen far som tog över skiftet så småningom.

– Det är många som har bott där genom åren. Bland annat sådana som jobbade på sågen, säger Gunnel Jansson, som själv var där i sin ungdom när hon hjälpte till att mäta virke åt sågverket.

Här skulle gästerna träda in i hotellet.

Skiftet övergick senare i Martin Nymans ägor, som är bror till Gunnel Jansson. Nu har det sålts vidare och hotellet står bara och förfaller. Ingen lär heller ha bott där på flera decennier. Men på nätet har det fått nytt liv genom en populär blogg om tåg och tågresande. Där har dess öde dragits fram till ljuset igen och bloggaren kallar det för ett "spökhotell".

– Det var ju spökhotellet, det såg ruckligt ut, säger Gunnel Jansson, som dock tvivlar på att det skulle finnas några gastar eller andar i huset.

– Det var också i folkmun, men jag tror inte att det finns några spöken där.

Huruvida det försiggår någon övernaturlig aktivitet i huset är naturligtvis svårt att säga. Men kanske fungerar dess blotta närvaro ändå som ett slags eko från en svunnen tid. Genom det får vi se spåren efter en driftig mans ambitioner som, trots att han själv sedan länge lämnat jordelivet, lever kvar än i dag.

Naturen tränger sig på. Träd och sly brottas nu om plats runt det stolta bygget.

Tiden har satt sina spår. Hur många har suttit på den här stolen genom åren?

På gaveln har en bit av väggen fallit bort.

Huvudentrén är i dag förbommad.

Hotellets baksida.

Läs mer:

ÖFK värvar mittfältare från Ytterhogdal – Curtis Edwards klar för allsvenskt spel