Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag är årets mörkaste dag – men snart kommer ljuset

Annons

Trött på en lång och mörk vinter? Nu vänder det – och vi får ljusare och längre dagar igen.

Två rådjur under vintersolståndet ett tidigare år. Bilden togs på ett fält i närheten av Kumla. Arkivbild: Pavel Koubek.

Torsdagen är årets mörkaste dag. Klockan 16.28 den 21 december inträffar nämligen årets vintersolstånd. Beroende på hur jorden rör sig runt solen sker det någon gång den mellan den 21 och 22 december.

– Vintersolståndet är egentligen bara den dag på året som är den kortaste, alltså den dagen på året som solen står lägst på horisonten, säger Kristoffer Molarin, meteorolog på vädertjänsten Foreca.

Läs också: Vi går mot ljusare tider

Efter vintersolståndet blir det ljusare varje dag. Men det är först i februari eller mars som människor verkligen märker av ljusskillnaden, enligt Kristoffer Molarin. Det är också då som dagarnas längd ökar som mest. Mellan fem och sju minuter ljusare blir det varje dag.

Vissa menar att omställningen gör människor både nedstämda och trötta. Man kan drabbas av vårdepression när dagarna blir längre. Torbjörn Åkerstedt som är professor i psykologi vid Karolinska Institutet säger att det kan bero på att dagarnas längd ökar för snabbt. Vår inre biologiska klockan hinner helt enkelt inte med.

"Det är samma sak på hösten men att dagarna då blir kortare alldeles för snabbt. Man har en biologisk klocka som inte riktigt är på hugget", säger han till SVT Nyheter.

Man räknar med att ungefär 400 000 svenskar lider av vårdepression och att 1,5 miljoner i befolkningen blir tröttare under våren, har DN tidigare rapporterat. Enligt Torbjörn Åkerstedt blir mellan 30 och 40 procent av befolkningen tröttare på vårkanten.

Ett sätt att motverka vårtrötthet och depression är att vara utomhus så mycket det bara går under dagtid.

Läs också: Nu vänder det – ljuset på väg tillbaka

Grafen visar hur mycket längre dagarna blir efter vintersolståndet. Grafik: TT.

 

Annons