Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag firas samiska nationaldagen – hundraårsjubileum i år

Den 6 februari firas den samiska nationaldagen och i år är det hundra år sedan det första samiska landsmötet hölls.

Annons

I dag uppmärksammas den samiska nationaldagen.

Att samernas gemensamma nationaldag ska firas 6 februrari bestämdes år 1992 på samekonferensen i Helsingfors. Datumet valdes för att hedra minnet av det första samiska landsmötet i Trondheim, vilket hölls den 6 februari 1917. Där samlade man för första gången samer över nationsgränserna för att gemensamt kunna ta itu med och diskutera olika frågor. Detta innebär alltså att årets nationaldag innebär ett hundraårsjubileum. Över hundra personer ska ha samlats vid det första mötet 1917, många av dessa kvinnor. En av initiativtagarna var Elsa Laula Renberg från Tärnaby.

Se SVT:s livesändning här.

I Jämtlands län uppmärksammas den samiska nationaldagen på olika sätt av kommunerna. I Bergs kommun kommer den samiska flaggan att hissas på alla äldreboenden, skolor, förskolor samt utanför kommunhuset. Man kommer även att premiera Svenstaviks högstadium för deras fleråriga arbete med temaveckor om de fem nationella minoriteterna.

Även i Östersund kommer man att hissa den samiska flaggan, men det årliga firandet på Gaaltije uteblir. Detta har flyttats till Trondheim med anledning av årets hundraårsjubileum och man erbjuder bussresor dit. Representanter från kommunen och Gaaltije kommer att närvara vid firandet.

Också i Härjedalens kommun hissas flaggan.

----

Debatt: "Hundra år av samisk kamp för markrätt och självbestämmande"

Läs mer:

Samebyarna fick 53 miljoner kronor i rovdjursersättning – inte tillräckligt enligt Sametinget: ”Täcker inte den egentliga skadan”

Samiska nationens politiker samlade i Östersund - ordföranden: "Jag hoppas på progressiva beslut"

ÖFK tar ställning för den samiska kulturen – nu är årets kultursamarbete avslöjat

Tung vinter för samer – katastrofalt renbete och varg bland flocken (för Plus-kunder och prenumeranter)

Annons