Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämtlänningar bland de mest oroliga i Sverige för inbrott: ”Ett problem vi behöver ta på allvar”

Jämtlands län är ett av de län där flest invånare oroar sig för inbrott. Nästan fyra av tio jämtlänningar känner sig oroliga.

Annons

En ny rapport som larmföretaget Verisure har tagit fram i samarbete med Kantar Sifo visar att var tredje svensk upplever att de inte känner sig helt trygga i sitt hem.

Foto: Vilhelm Stokstad / TT

– Att känna sig trygg kan tyckas vara en mänsklig rättighet, skriver Fredrik Ringborg, trygghetsexpert på Verisure, i ett pressmeddelande.

– Vi kan inte acceptera att var tredje svensk inte känner sig helt trygg i dagens samhälle. Därför är det viktigt att lyfta denna samhällsfråga och diskutera hur samhället, myndigheter och företag tillsammans kan bidra till att öka tryggheten.

Enligt rapporten oroar sig 37 procent av jämtlänningarna för inbrott. Det gör Jämtlands län till det tredje länet där störst andel oroar sig för inbrott. I resten av landet ligger snittet på 31 procent.

Rapporten visar även att 42 procent av svenskarna känner sig otrygga efter att de blivit utsatta för inbrott och att den otryggheten håller i sig länge efter inbrottet. För en tredjedel har den aldrig försvunnit.

Vi blir vaksamma och känner oss otrygga

Enligt rapporten känner sig kvinnor generellt mindre trygga än män (64 procent jämfört med 72 procent). Inte ens varannan kvinna i åldern 18-29 uppger att de känner sig trygga.

– Otrygghet är något som påverkar människors välmående och är ett problem vi behöver ta på allvar, skriver Kristin Östberg, expert vid Psykologifabriken, i ett pressmeddelande.

– När vi utsätts för ett inbrott så övergår vårt hem från att vara en trygg miljö till en plats där det finns hot. Trots att bostaden är lika trygg nu som den var morgonen innan så känns den plötsligt farlig. Vår hjärna har lärt sig att här kan fara uppstå och försätter kroppen i beredskap. Vi blir vaksamma och känner oss otrygga. Över tid så lär hjärnan sig att faran inte kommer tillbaka. Det bästa du kan göra under mellantiden är att fortsätta leva ditt liv som vanligt.

Här oroar vi oss mest för inbrott i Sverige:

1. Kronoberg, 39 procent

2. Örebro, 37 procent

3. Jämtland, 37 procent

4. Västmanland, 36 procent

5. Värmland, 34 procent

Här känner vi oss mest trygga i Sverige:

1. Gotland, 82 procent

2. Västerbotten, 79 procent

3. Dalarna, 76 procent

4. Jönköping, 73 procent

5. Västernorrland, 72 procent

Mer läsning:

Två inbrott anmälda vid Faxälven i Strömsund

Inbrott på Yamaha Center i natt – misstänkta tjuvar filmade

Polis larmad till inbrott i centrala stan

Annons