Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Det tar tid att bli fjällvan

/

En gnistrande vårvinterdag i fjällen överträffar det mesta.

Annons

Samtidigt måste man vara observant att vädret kan växla snabbt från solsken till rykande snöstorm med dålig sikt. Då behövs gott omdöme, tillräckliga kunskaper och säkerhetsutrustning. Att trivas och vistas i kylan och snön på ett positivt sätt är i mycket en attitydfråga.

Traditionellt friluftsliv har förändrats. Förr eftersträvades tystnad, avkoppling och inspiration med långa fjällturer. Det ställde krav på förmågan att fatta rätt beslut i hårt väder, bära ryggsäck och orientera. Man måste vara fjällvan. Numera åker de flesta till fjällanläggningar, där allt är förberett. Man kan ägna sig åt utförsåkning i välskötta pister, längdåkning i preparerade spår, bo bekvämt och njuta av serverad kvällsunderhållning. Bra utrustning och erfarenheter är viktiga hörnstenar för att skaffa sig fjällvana. Utbudet av bra utrustning blir allt större. Erfarenheter får man av sina misstag och genom att lära sig av andra, som redan har erfarenhet. Mina erfarenheter av vinterfjällturer grundlades nedanför trädgränsen, ofta i obanad terräng, ibland med övernattning i det fria, skidturer vid nyårstid mellan obemannade fjällstugor och ett stort antal fjällturer med snöbivackering.

Snöbivackering ställer krav på utrustning och kunskaper. Öva snöbivackering i vackert väder! Det underlättar nästa gång, när snön yr och lägger sig överallt. Vid snöbivackering får man goda kunskaper om snön, islager, porösa och instabila snöskikt, som ibland fungerar som kullager. Man tjänar på att vara noggrann i bivackbygget. Då blir det komfortabelt, varmt och skönt att övernatta. Märkligast är den kompakta tystnaden.

Det tar många år att skaffa sig fjällvana. Att orientera och bedöma faror är avgörande kunskaper. Visst tappar man bort sig ibland i mörker och dålig sikt. För att hitta tillbaka gäller det att tänka efter vart man kom ifrån och vart man är på väg. Fjällvan blir man, när man lärt sig att hitta och klara sig själv på fjället. En vintertur kan vara ansträngande. Man blir hungrig och törstig. Vätskebehovet ökar, även om törstkänslan minskar vid kallt väder. Det gäller att dricka regelbundet under dagen, små mängder varje gång. Ta alltid med lite extra dryck i reserv. Då kan du dela med dig.

Det är en vetenskap att klä sig rätt i kyla. Många vet inte om det och klär sig fel. Vi måste kunna handskas med kylan och hitta kläder som är varma och vindtäta. Kläder ska vara lätta att ventilera, så att vi inte svettas i onödan, när vi anstränger oss. Ull är överlägset närmast kroppen. Ull värmer även när det är fuktigt. Mellanskiktet ventilerar. Ytterskiktet skyddar mot vinden. Vid raster förstärker vi klädseln för att behålla värmen. Vindsäcken ger komfort vid korta raster. Den är ett ovärderligt skydd i hårt väder, om man lärt sig att använda den.

Vind och kyla är en farlig kombination. Fartvinden vid snöskoteråkning och utförsåkning ökar kyleffekten på bar hud och därmed ökar risken för nedkylning och köldskador. Hoppa över morgontvätt av ansiktet innan du åker ut på fjället. Hudens naturliga fett räcker långt som extra skydd mot kylan.

Extremväder blir allt vanligare. Varningar för hårt väder kommer allt oftare. Snön flyttar sig och lägger sig på läsluttningar. Där kan det vara lockande för skidåkning, men även risk för laviner. I vinter kan vi ta del av dagliga lavinprognoser i svenska fjällen på samma sätt som i andra alpina länder. Först ut är bl.a. västra Jämtlandsfjällen. Lavinprognoserna ökar våra kunskaper om lavinfarlig terräng. Förhoppningsvis bidrar det till färre lavinolyckor.

Snöskoteråkning ingår inte i allemansrätten, som ger oss unika möjligheter att röra oss fritt i naturen så länge som vi inte stör eller förstör. Snöskotrar fanns inte, när allemansrätten kom till. Många ifrågasätter med vilken rätt vi kör snöskoter i naturen. Skoterturismen har utvecklats till den största aktiviteten i fjällen vid sidan om utförsåkning. Försäljningen av snöskotrar ökar för varje år. Skoterklubbar och andra organisationer tar ansvar för leder i samråd med markägare och det blir allt vanligare med ledavgifter. Det blir alltmer angeläget att kommuner hjälper till med planering av skoterleder och områden där skoteråkning kan tillåtas.

Nu testas fjällsäkerhetsappar där färdmeddelande kan lämnas med mobiltelefonen. Tala alltid om för någon, vart du tänker åka. Vi behöver inte komma långt utanför vägar och bebyggelse, för att känna oss osäkra och lätt tappar orienteringen. I vindskydd, stugor och fjällstationer finns möjlighet att skriva färdmeddelanden. Modern teknik öppnar nya möjligheter. Vi kan följa varandras färdväg på kartor i mobiltelefonen. Ett färdmeddelande underlättar, om du blir försenad och behöver hjälp. Tänk på att mobiltelefonen inte har täckning överallt i fjällen och att även nyladdade batterier kan sluta fungera i kyla.

Många använder GPS för att orientera i fjällen. Om batterier tar slut är det bra att även ta med fjällkarta och kompass. Kartan är utmärkt som turistguide. Den visar vägen och ger värdefull information om naturen och landskapet runtomkring. Att ta ut färdriktningen med kompass kräver kunskaper.

Det är säkrast att följa med på guidade fjällturer. Förr i tiden kallades det fjällförare. I STF:s personliga fjällförarböcker skrev deltagarna sina omdömen om ledaren. I dag är det certifierade fjälledare och auktoriserade bergsguider som har de kunskaper och erfarenheter som behövs. Konsumentverket har tagit fram vägledningar för snöskoterguider och guidade turer i fjällen. Diplomerade skoteruthyrare har kunskaper om skoterregler och fjällsäkerhet.

I länets fjällkommuner finns lokala fjällsäkerhetskommittéer och föreningar med erfaret fjällfolk. I den här tidningen finns några av deras tips för att uppleva fjällen på ett säkert sätt. Mer finns att läsa på Fjällsäkerhetsrådets hemsida.

God tur i vinter!

---

Mer från Till Fjälls:

Puderparadis ska locka unga till Tänndalen

Lokalt och ekologiskt på nytt mathak i skidbacken

Annons