Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen säger nej till slopat brunstuppehåll under älgjakten

Inför höstens älgjakt hade rennäringen och skogsföretagen drivit frågan om att jakten även skulle bedrivas under brunstuppehållet. Det säger dock Länsstyrelsen nej till.

Annons

Årets älgjakt börjar som vanligt första måndagen i september. Första jaktperioden börjar därför 4 september och avslutas 25 september.

Sedan är det brunstuppehåll.

Andra perioden drar sedan igång 9 oktober och avslutas 31 januari 2018.

Under 2018 börjar jakten 5 september och avslutas 25 september för att följas av en andra period 9 oktober 2018 till 31 december 2019.

Skogsföretagen och rennäringen har försökt få länsstyrelsen att slopa brunstuppehållet för Strömsund/Sollefteå, Hammerdal/Ragunda, Västjämtland, Berg och Härjedalens älgförvaltningsområden.

Skogsbruket vill ha bort brunstuppehållet för att minska skadorna på sina ungtallplantor. Dessutom vore det, enligt skogsföretagen, bättre att jaga när vädret är bättre än under andra periodens vinterperiod. Det är också större chans att hinna skjuta alla tilldelade älgar om uppehållet tas bort tycker skogsnäringen.

Rennäringen motiverar ett borttagande av uppehållet med att renskötseln är intensiv under september och oktober och lugnare under brunstuppehållet. Det skulle ge en mer effektiv jakt.

Jägarförbunden i sin tur tycker inte att brunstuppehållet ska bort. Tiden räcker mer än väl till att skjuta av antalet älgar anser de. De tycker också att det är oetiskt att bedriva jakt under älgarnas brunstperiod.

Länsstyrelsen avvisar både skogsbruket och rennäringens argument. Problemet med skadad plant kan man lösa under de ordinarie jakttiderna anser länsstyrelsen. Myndigheten menar också att brunstuppehållet är etablerat och att friluftslivet räknar med det för att kunna röra sig fritt i skogen.

Länsstyrelsen menar också att det inte går att utesluta att jakt under brunstperioden påverkar älgen på ett dåligt sätt.

Läs mer:

Jakt-tv: Filips bröl lockar fram älgarna – sköt 30 älgar på tre säsonger

Jakt-tv: Vår reporter Helena Modigh testar att ta jägarexamen

Annons