Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länstrafiken höjer priserna: ”Det är en ganska traditionell prisjustering”

Från och med den 1 december kommer Länstrafikens priser att höjas. Hur mycket ser olika ut beroende på vilken typ av resa det handlar om, men samtliga prisbiljetter höjs med minst 3,5 procent.

Annons

Det är efter att ha sett över priserna på sina biljetter som Länstrafiken valt att höja sina priser.

– Det är en ganska traditionell prisjustering. Priserna har legat fast i ett och ett halvt år och med jämna mellanrum behövs en förändring för att möta de ökade omkostnaderna, skriver Per-David Wennberg, vd för Länstrafiken, i ett pressmeddelande.

Per-David Wennberg.

Priset för de kortaste resorna kommer att höjas från 30 kronor till 31 kronor. Busskortet för vuxna kommer att höjas från 1 500 kronor till 1 552 kronor.

Även 20-resorskortets kostnad har setts över och kommer att höjas. Det kortet är till för resenärer som ofta reser mellan två sträckor. Priset för kortet stegras beroende på reslängd i kilometer. Ju längre resan blir, desto dyrare blir det, upp till 6,2 mil när man når taket. Nu väljer Länstrafiken att ta bort taket.

Foto: Arkivbild.

– Det har varit en ojämlik prissättning då det inneburit att en resenär som reser sju mil eller 17 mil har betalat samma pris. Vi har nu valt att justera priset så att det fortsätter öka med antal kilometer även efter 6,2 mil, skriver Per-David Wennberg i pressmeddelandet.

I praktiken så innebär prishöjningen på 20-resorskortet att det dyrast möjliga priset, som tidigare varit 47 kronor, nu blir 83 kronor.

Enligt Länstrafikens statistik är det 15 procent av resenärerna som drabbas av den större prishöjningen på 20-resorskortet. Resterande 85 procent reser mindre än sex mil och kommer därför inte beröras mer än av den allmänna höjningen.

Mer läsning:

[+] Allvarlig kris för länstrafiken – så kan sparbetingen slå för dig som resenär

Ny busstidtabell i vinter – många linjer berörs

Länstrafiken sänker biljettpriserna för unga vuxna: "Viktigt för vår miljö"

Annons