Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lastbilsutsläpp i länet minskade med 9 200 ton: "Positiv trend"

Trots att lastbilarna i länet körde längre så minskades utsläppet med 9 200 ton under 2016 jämfört med året innan. Men utsläppen skulle kunna minska sju gånger mer om fler körde på etanol.

Annons

Beräkningarna kommer från kemi- och miljöteknikföretaget SEKAB, som visar att lastbilarna alltså minskade sina utsläpp, trots att man körde totalt 11 000 mil längre i fjol jämfört med 2015, enligt statistik från Trafikanalys. Anledningen är att allt fler kör på förnybara drivmedel, samtidigt som motorerna byggs mer effektiva.

– Trenden är positiv, men transporternas klimatpåverkan måste minska i snabbare takt. Framförallt måste fler gå över till förnybara drivmedel iställetför att köra på diesel, det är den enda långsiktiga lösningen, säger Lena Nordgren, biodrivmedelsexpert på SEKAB i ett pressmeddelande.

I dag körs de allra flesta lastbilar på fossil diesel, men vid byte till etanolbränslet ED95 skulle klimatutsläppen minska med upp till 90 procent, enligt SEKAB. I Jämtland skulle detta betyda att man minskade det årliga utsläppen med 61 000 ton.

– För många åkerier är marginalerna små och då behöver det bli mer lönsamt att ta steget bort från diesel. I dag finns flera politiska initiativ som gör det mer attraktivt att byta bränsle, men det behövs mer långsiktiga spelregler för att branschen ska våga satsa fullt ut, säger Lena Nordgren.

Nationellt minskade lastbilsutsläppen med nästan 400 000 ton vilket motsvarar 11 procent.

Vill du ha lokala nyhetspushar i din telefon?

Ladda ner ÖP:s eller LTZ:s nya app här, till Iphone eller till Android!

ÖP:s iPhone-app

ÖP:s Android-app:

LTZ:s iPhone-app:

LTZ:s Android-app

Annons