Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många viltolyckor i länet – här får du tips på hur du minskar risken för olycka

Under de mörka vintermånaderna inträffar många viltolyckor i Jämtlands län och de vanligaste djuren att kollidera med är rådjur. Nu har Jägareförbundet kommit ut med tips på saker att tänka på för att minska risken för olyckor.

Annons

Senast den 11 december inträffade 12 viltolyckor under dagen till följd av att polisen gick ut och varnade för mycket vilt på vägarna.

Enligt Jägareförbundet har det hittills inträffat 1 600 viltolyckor i Jämtlands län under 2017 och då är renar inte medräknade då de är någons egendom och därmed inte räknas som vilt.

Den vanligaste viltolyckan i länet är med rådjur och det sker 3 gånger fler olyckor med rådjur än med älg, även om älgolyckor är avsevärt farligare, skriver Jägareförbundet i ett pressmeddelande.

Jägareförbundet skriver att vandringsälgen är vanlig i norra Sverige. Den vandrar ner från höglänta områden när det börjar bli mer snö vilket kan ge ett större antal älgar längs vägarna i vissa område. Därmed ökar alltid risken för olyckor då det kommer mycket snö eftersom älgarna då börjar vandra mer.

Här kommer några tips på saker att tänka på för att minska risken för viltolyckor:

Anpassa hastigheten, särskilt när du ser mycket spår av klövvilt längs vägarna eller varningsskyltar för vilt.

Vidga synfältet så att du även kan överblicka vid sidan av vägen förutom vägbanan.

Tänk på att de flesta olyckor inträffar i gryning och skymning.

Ladda ner appen viltolycka där man kan se de mest olycksdrabbade vägavsnitten samt få bra koordinater för platsen om en kollision inträffar.

Om en kollision inträffar anmäl detta till polisen på 112. Att inte anmäla en olycka är straffbart och kan ge böter.

Markera alltid olycksplatsen med något. Har du ingen markeringsremsa så använd något annat. Detta är av yttersta vikt för att eftersöksjägaren ska hitta igen djuret och avliva det snabbt.

Respektera eftersöksjägarens viktiga uppdrag att förkorta trafikskadat vilts lidande genom att sakta ner farten när du ser en eftersöksjägare i anslutning till vägområdet.

Källa: Jägareförbundet

Annons