Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturvårdsverket höjer anslaget för klimatsmarta åtgärder – ska minska utsläppen av koldioxid

Sedan 2015 har naturvårdsverket fördelat närmare 2 miljarder kronor i stöd till kommuner, företag och organisationer som vill minska sin klimatpåverkan i det så kallade Klimatklivet. Enligt länsstyrelsen i Jämtlands län höjer nu naturvårdsverket anslaget och under 2018 har man 1,7 miljarder kronor att dela ut i landet.

Annons
Laddinfrastruktur för elfordon är en åtgärd som kan få stöd genom Klimatklivet.

Ändringarna i klimatklivsförordningen började gälla den 25 juli 2017 och under måndagen den 15 januari började den första ansökningsomgången med den nya förordningen. Ansökningarna pågår en månad framåt, skriver naturvårdsverket på sin hemsida.

Satsningen på Klimatklivet är en del av statsbudgeten som riksdagen har beslutat om. De investerade medlen ska ha som huvudsakliga syfte att minska växthusgasutsläppen.

Åtgärder som kan få stöd är konkreta klimatsatsningar inom till exempel transporter, industrier, bostäder, lokaler, stadsbyggnad och energi. Några exempel på åtgärder är förbättrad laddinfrastruktur för elfordon och biogasanläggningar.

De som kan söka är landsting, kommuner, aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag, enskilda näringsidkare, organisationer, bostadsrättsföreningar, ideella föreningar, ekonomiska föreningar, universitet, högskolor eller stiftelser. Länsstyrelsen i respektive län sköter det strategiska kring de planer och program som tagits fram på regional nivå.

Läs mer:

800 miljoner till Klimatklivet och nattågen rullar igen – så påverkar regeringens budget länet

Annons