Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturvårdsverket vill förbjuda uranbrytning i länet – men leta får man

I somras kom regeringen med ett beslut om förbud mot uranbrytning och Naturvårdsverket fick då i uppdrag att utforma förbudet. Idag redovisas förslaget till regeringen, men det ska fortfarande vara tillåtet att leta efter uran i exempelvis Oviken.

Annons

Läs också: Per Åsling (C) bjuder in miljöministern till Oviken – vill prata mineralbrytning

ÖP har tidigare skrivit planerna att leta efter olika material i berggrunden i Oviken.

Nu har Naturvårdsverket pressenterat hur regeringens förbud mot uranbrytning i Sverige ska vara utformat. Förbudet innebär att uran endast får utvinnas om det behövs för att utvinna annat material, men möjligheten till så kallad prospektering kvarstår (det vill säga möjligheten att undersöka berggrunden i jakt på material, till exempel uran), något som Centerpartiets ledamot Per Åslin ställer sig frågande till.

– Ska vi kunna stoppa fortsatt prospektering i Ovikenområdet så är det nödvändigt att kunna förbjuda även prospektering, inte bara utvinning. Prospektering lägger en våt filt över hela området, genom att varken hushåll eller företag vågar investera i området när man känner osäkerhet inför framtiden, säger Per Åsling.

Per Åsling

Naturvårdsverket menar samtidigt att det inte finns några miljömässiga skäl för att förbjuda prospektering.

– Man kan behöva leta för att hitta någon annan mineral. Mineralerna sitter ofta rätt så tätt ihop. Man kan ha nytta av en prospektering ändå. Vi ser inga miljömässiga skäl för att förbjuda prospektering, säger Patrik Havermann.

Samtidigt finns möjligheten om man hamnar i för hög grad uranhaltigt material vid utvinning av andra material att det kan användas till framställning av kärnkraft så måste regeringen pröva detta på nytt enligt miljöbalken.

– Men det beror på hur tillståndet är utformat, förklarar Patrik Havermann.

Annons