Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny lag ska stoppa kränkande uthängning i sociala medier – men vana för hård ton gör det svårutrett för polisen

Polisen får in allt fler ärenden som rör kränkningar i sociala medier som till exempel Facebook. Nu har en ny lag börjat gälla som ska göra det lättare att straffa den som kränker.

Annons

Det är ofta unga personer som hängs ut på olika sätt i sociala medier med kränkande bilder, filmer och text. Det skriver polisen på sin hemsida.

Det gäller att reagera och inte blunda, polisen kan inte agera ensamt.

Polisen menar att det i grunden är tänkt att vara oskyldigt, men i just sociala medier kan saker och ting spridas snabbt och ännu snabbare förvridas. Inte sällan får det förödande konsekvenser för den som drabbas.

Men det har varit svårt för polisen att utreda, men det kan det bli ändring på nu.

”Den nya lagen ger oss nya verktyg”, skriver kriminalkommissarie Anders Ahlqvist, IT-brottsexpert på polisens nationella operativa avdelning, NOA på polisens hemsida.

Hård ton gör det svårare att utreda

Den nya lagen heter Olaga integritetsintrång och innebär att man kan bestraffas för intrång i någons privatliv genom spridning av uppgifter som är tänkt att skada.

Men att utreda brottet är inte helt problemfritt. Polisen nämner att många vant sig vid den hårda tonen på nätet och då speciellt i sociala medier, vilket gör det svårt att veta var gränsen går mellan icke brottsligt och brottsligt.

”Ser man saker som händer i grupper eller på webbsidor, gäller det att reagera och inte bara blunda för det. Polisen kan inte ensamt agera mot kränkningar på nätet” skriver Anders Ahlqvist.

Läs också:

Skolan slår larm när kränkningar på nätet ökar

Fem högstadieelever om sociala medier

Läs från i somras: Chatta med polisen om barn och internet

..

Annons