Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Obligatoriskt med vinterdäck för lastbilar – regeringen vill skärpa kraven

Idag är det endast krav att det sitter vinterdäck på drivaxlarna för lastbilar och tunga fordon. Från och med nästa år vill regeringen att det ska sitt vinterdäck på samtliga hjulaxlar - även hos fordon registrerade i utlandet.

Annons

Lastbilar, bussar och personbilar som väger över 3,5 ton behöver idag bara ha vinterdäck på de hjulaxlar vilka svarar för fordonets drift framåt. Nu vill man att samtliga hjul ska ha vinterdäck och även eventuella släp som kopplas på.

Tomas Eneroth (S) Infrastruktirminister och en lastbilsolycka i halt väglag. Bilden är ett montage.Foto: Adam Wrafter/ TT & Johan Nilsson /TT

– Vi har under vintern sett att tunga fordon ofta är inblandade i olyckor, ibland med väldigt allvarliga konsekvenser. Det är inte acceptabelt. Vid vinterväglag ska samtliga hjul ha godkända vinterdäck, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.

Regeringens avsikt är att göra en ändring i trafikförordningen och ska skicka ett utkast till beslut i ärendet till EU-kommissionen.

Kravet för vinterdäck ska vara samma som det är nu, 1 december till 31 mars. Om de nya kraven blir verklighet kommer alltså samma krav gälla för tunga fordon som för personbilar.

Lastbilsolycka på grund av svår halka i Stavsjö 2016. Foto: Johan Nilsson / TT

Annons