Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ojämlik vård för kvinnor med endometrios i landet – så ser det ut i Jämtlands län

Mer än dubbelt så många kvinnor i Sverige fick vård för endometrios 2016 jämfört med 2006. Det finns även stora regionala skillnader i antalet kvinnor som fick vård för sjukdomen. Det visar ny statistik från Socialstyrelsen som nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

Annons

Endometrios är en sjukdom som orsakas av att det växer livmoderslemhinna på andra ställen än inuti livmodern, vilket bland annat kan orsaka stark smärta vid menstruation. Sjukdomen drabbar ungefär 10 procent av alla kvinnor i fertil ålder.

Enligt Matts Olovsson, överläkare på kvinnokliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala, så är det troligt att ökningen av antalet diagnoser beror på den ökade uppmärksamheten kring sjukdomen.

Statistiken visar också på stora regionala skillnader i antalet kvinnor som vårdas för endometrios. I Stockholms län vårdades 2 622 kvinnor för sjukdomen 2016, vilket är att jämföra med Gotlands län där 27 kvinnor fick vård för samma diagnos. I Jämtlands län vårdades 67 kvinnor för sjukdomen.

– I vissa delar av landet finns det ingen sjukvård som riktigt tar ansvar för kvinnor med endometrios, säger Matts Olovsson till Nyhetsbyrån Siren.

Han bekräftar att det finns en ojämlikhet i vården av endometrios i landet.

– Det är därför Socialstyrelsen nu tar fram nya nationella riktlinjer för endometrios, så att det blir någorlunda lika i hela landet.

Totalt vårdades 7 044 kvinnor för endometrios i specialiserad öppenvård under 2016. År 2006 var siffran 2 830 patienter.

Mer läsning:

Vanja och Erika har endometrios: "Det är inte normalt med jättemensvärk"

Endometrios kopplas till hjärtrisker

Endometrios: "Inom sjukvården uppfattas patienterna som gnällfior"

.

.

Ladda ner ÖP:s, LTZ:s eller TH:s app här, till Iphone eller till Android:

ÖP:s iPhone-app

ÖP:s Android-app

LTZ:s iPhone-app

LTZ:s Android-app

TH:s iPhone-app

TH:s Android-app

Annons