Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklart hur mannen omkom vid gräsbranden – chockade brandmän tas omhand

/

Räddningspersonal chockades när en omkommen man hittades i lågorna under en gräsbrandssläckning i Säter i västra Medelpad.
Nu berättar räddningstjänsten hur de som upptäckte honom tas om hand.
– Det är förstås en väldigt traumatisk upplevelse, säger Örjan Stenlund, inre befäl på räddningstjänsten.

Annons

Under fredagskvällen jobbade räddningstjänsten med en släckning efter en gräsbrand i Säter mellan Östavall och Överturingen. Men bland lågorna dök en vuxen mans kropp upp.

En 80-åring har på något sätt omkommit i samband med branden.

Det är oklart vad som egentligen hänt mannen. Om han själv hade försökt släcka, om han hade drabbats av sjukdom eller hade fångats i lågorna.

– Jag kan tänka mig att en obduktion fastställer dödsorsaken, säger Stefan Sundberg, jourhavande förundersökningsledare hos polisen.

För räddningspersonalen var upptäckten inte något man hade kunnat ana på förhand.

– Det är inte vad man förväntar sig när man åker ut på en gräsbrand. Att hitta en avliden person. Det är förstås en väldigt traumatisk upplevelse, säger Örjan Stenlund, som är inre befäl på räddningstjänsten.

Det är en av årets brandfarligaste helger och SMHI har varnat för stor gräsbrandsrisk. Räddningstjänsten har flera liknande utryckningar, men oftast slutar de utan personskador.

Därför kom det här så oväntat och personalen tas nu omhand enligt en handlingsplan.

– Vi har ett system med avlastande samtal. Vår insatsledare åkte upp och pratade med dem efteråt. De har haft ett kortare prat i dag också. Jag pratade precis med styrkeledaren i Ånge och de skulle även ha ett längre samtal i morgon. Det är en plan som vi haft sedan länge, säger Örjan Stenlund.

Läs också:

Tragisk utgång vid gräsbrand utanför Östavall – äldre man omkom i lågorna

Gräsbrand i Järpbyn

Brandkåren larmad till brand i container utanför Fjällängsskolan

Larm om gräsbrand i Bomsund

Annons