Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planerad upprustning av Inlandsbanan

Möjligheterna för upprustning av Inlandsbanan tog fart i början av det här året tillsammans med det australiensiska bolaget Macquarie. De har tillsammans undersökt den framtida trafikutvecklingen för att förstå marknadens behov av järnvägstransporter.

Annons

Nu undersöker Inlandsbanan möjligheten till lånefinansiering av en framtida upprustning.

– Inlandskommunerna förutsätts inte ta någon som helst risk i infrastrukturprojektet. Svenska staten äger järnvägen Inlandsbanan och vi förvaltar/utvecklar statens egendom, säger Inlandsbanans vd Peter Ekholm i ett pressmeddelande.

Inlandsbanan har tillsammans med Macquarie haft löpande dialog med Trafikverket för att diskutera deras projekt och kopplingen till Nationell plan för transportsystemet 2018-2029 som bland annat innebär att järnvägen ska rustas upp, moderniseras och byggas ut fram till 2029.

Trafikverket har i uppdrag att redovisa hur planförslaget för upprustningen av Inlandsbanan tar hänsyn till de prioriterade samhällsutmaningar som regeringen beskriver i planen för 2018-2029. Enligt pressmeddelandet från Inlandsbanan svarar upprustningsprojektet upp till samtliga utmaningar.

Annons