Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prognosen visar – dåligt med blåbär i år

Det blir betydligt mindre blåbär i år jämfört med förra året. Det skriver Sveriges lantbruksuniversitetet (SLU) i deras årliga bärprognos.

Annons

Prognosen visar att det kan bli ett av de sämsta åren sedan man började göra den uppskattande mätningen år 2003; endast omkring 60 procent av den genomsnittliga tillgången väntas komma. I bästa fall kan bären mogna något senare på grund av sen vår. I ett pressmeddelande från SLU skriver man att förutsägelsen innefattar hela Norrland och inte något specifikt område, som den nordliga eller sydliga delen av landskapet

– Med årets nerdragningar av anslagen har vi fått fokusera prognosen på den viktigaste landsdelen för blåbärsproduktionen i Sverige, nämligen Norrland, säger Jonas Dahlgren på Riksskogstaxeringen vid SLU i pressmeddelandet.

En anledning till den dåliga produktionen kan vara att delar av landsändan ser ut att ha drabbats av nattfroster under den viktiga blomningstiden, något som gjort att många blommor dött och därmed minskat underlaget för mogna bär, skriver man.

– Det ser ändå ut att bli tillräckligt med bär för att alla som vill plocka ska få sina bär, men det kan bli nödvändigt för en del att åka till nya ställen som kanske ligger lite mer skyddade från nattfroster, till exempel på sluttningar och höjder eller där skogen är lite tätare, tillägger Ola Langvall, försöksledare vid Enheten för skoglig fältforskning vid SLU.

Prognosen i Svealand och Götaland (som inte heller har någon specifik uppdelning), ser ut att få en normal andel blåbär.

–––

Läs mer:

TV: Bosse träffade utomjordingar – plockade bär med dem

SLU förutspår rekordår för blåbär

Vill du ha lokala nyhetspushar till din mobiltelefon?

Ladda ner ÖP:s eller LTZ:s app här, till Iphone eller till Android:

ÖP:s iPhone-app

ÖP:s Android-app

LTZ:s iPhone-app

LTZ:s Android-app

Annons