Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så många är fortfarande skuldsatta i länet sedan bostadskrisen 1992

1992 gick luften ur bostadsbubblan senast. Kraschen som följde satte hela landets ekonomi i svang och svallvågorna känns av än i dag.

Annons

Cirka 18 000 personer runtom i landet har skulder hos Kronofogden, som uppkom under åren 1992 till 1995, tiden för den senaste bostadskraschen.

I Jämtlands län är siffran 253 personer och som fördelas på följande sätt:

Så många i Jämtland är fortfarande skuldsatta i Jämtlands län.

Den totala skulden är 64 341 768 kronor. Den största delen av det ligger inte, som man kanske kan tro, i Östersunds kommun utan i Krokom.

Så här är hela listan:

– Många av skulderna är förmodligen kopplade till finanskrisen. En del avser lån på fastigheter som såldes till låga belopp. Andra skulder avser personer som drev företag som gick under och där man ofta har gått in med en personlig borgen, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogdens analysenhet.

Den sammanlagda skulden för hela riket uppgår till närmare 6,3 miljarder kronor. Det finns skuldsatta personer i alla landets kommuner.

– Generellt är preskriptionstiden för de här skulderna tio år, men fordringsägaren kan genom att kontinuerligt påminna om skulden få till ett så kallat preskriptionsavbrott. Då kan skulderna ligga kvar i princip för evigt och stadigt växa med räntorna. Enda möjligheten blir då att nå en uppgörelse med fordringsägaren eller ansöka om skuldsanering, säger Johan Krantz.

Läs mer:

Anställd hos kronofogden stoppade utmätning av sin blivande frus lön

Ber kronofogden om hjälp att få tillbaka dvd-samling

Annons